2020. 11. 03., kedd, 08:30

Négyen meghaltak, tizenöten megsérültek a hétfő esti bécsi terrortámadásban

November másodikán este nyolckor Bécs belvárosában hat helyszínen is válogatás nélkül lövöldözni kezdtek ismeretlenek a schwedenplatzi szórakozónegyed vendégeire.

Az azóta már terrortámadásként kezelt merényletnek tizenöt sérültje és négy civil halottja van, az egyik elkövetőt, akit összekapcsoltak az Iszlám Állam terrorszervezettel is, a rendőrség lelőtte. A sérültek mind súlyos állapotban vannak és lőtt sérülésekkel kerültek kórházba, köztük van egy rendőr is.

 

nbcnews.com

Egybehangzó értesülések mindeddig nincsenek arról, hogy pontosan hány elkövetője volt a merényletnek, van, ahol 6 fegyveresről írnak, amelyek közül már csak egy van szökésben. Az éjszaka folyamán a hatóságok teljesen lezárták az osztrák fővárost. A lelőtt merénylő kapcsolatainál már több házkutatást is tartottak.

A merényletsorozatnak hat helyszíne volt, a Salzgries, a Morzinplatz, a Seitenstattengasse, a Fleischmarkt (Húspiac), a Bauernmarkt (Gazdapiac) és a Graben (Központi sétálóutca). Kedd éjjel egykor az osztrák belügyminisztérium sajtótájékoztatót tartott, ahol elismerték, terrortámadás történt, mindössze egy merénylő van már csak szökésben.

Christian Bruna (Keystone)

AZ ORF több drámai kalandról is beszámolt. A leírások szerint az egyik fegyveres

válogatás nélkül mindenkire lőtt, aki csak élt és mozgott a téren, több mint száz lövést adva le a pánikszerűen menekülő emberekre.

 

A közösségi oldalakat is ellepték a támadókról készült felvételek, az egyiken jól látható, amint az egyik támadó egy fal mögött elbújó férfire lő majd továbbfut, néhány másodperc múlva viszont visszatér áldozatához, és közvetlen közelről újabb lövéseket ad le.

Joe Klamar / AFP - Getty Images

Bécs belvárosát teljesen lezárták, tanítási szünetet rendeltek el, több tucatnyi mentőautó, rendőr és katonai jármű látható a helyszínen, több ezer katona és rendőr van szolgálatban. Megerősítették a közintézmények védelmét és arra kérik a lakosságot, hogy mindenki maradjon otthon, csak az lépjen ki az utcára, akinek feltétlenül szükséges.

 

Joe Klamar / AFP - Getty Images

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: