2020. 11. 03., Kedd, 11:30

A dohány árát tovább növelik, a dohányboltok számát csökkentik

2021-ben két ütemben, januárban és áprilisban növekedne a dohánytermékek jövedéki adója, ami nagyjából 300 forintos drágulást jelent majd dobozonként. Az adók növelése mellett a dohányboltok számát is csökkenteni szeretnék, nyilatkozta Lázár János, a nem dohányzók védelme érdekében szükséges teendők összehangolásáért felelős miniszterelnöki biztos.

Lázár úgy értékelte, hogy a dohányzás visszaszorítására tett lépések - adóemelés, nemzeti dohányboltok - sikeresek voltak, éves átlagban 1-2%-al csökken a dohányzók száma Magyarországon.

Itt az ideje, hogy végre hangsúlyosabb legyen a dohánytermékek árának adóterhe (amely most 77 százalék), illetve az adóteher prevenciós hatása

Szerinte a lépéseknek hála 30 év múlva alig lesznek hagyományos dohányterméket fogyasztók itthon. 

A közeljövőben csökkenthetik a dohányboltok számát, tovább növelve a boltok ellátási területét. Miután a kereskedelmi koncessziókat húsz évre engedte át az állam, első körben

úgy szűkíthető a piac, hogy nem újítják meg a visszaadott koncessziókat, azokon a területeken pedig, amelyeken ellátási hiány van, csak a korábbiaknál indokoltabb esetben adnak ki ideiglenes engedélyt.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: