2020. 10. 30., Péntek, 09:19

Új részletek a hétfőtől érvényes szigorításokról - Tízszeres büntetések, be is zárathatják a vendéglátóhelyeket

Hétfőtől szigorítják a maszkviselési szabályokat, derült ki az Operatív Törzs csütörtöki tájékoztatóján. Orbán Viktor csütörtök reggel adott rádióinterjújából és a Magyar Közlönyből további részletek derültek ki a szigorításról.

A helyzet arra kényszerített bennünket, hogy tekintsük lezártnak a beszoktatást, ahogyan az óvodákban mondják. Mindenkinek hozzá kellett szokni a jelenlegi helyzethez, hétfőtől az ellenőrzéseknél új világ kezdődik. Eddig volt az, hogy a rendőr segít, elmagyaráz, kér, mostantól a büntetés jön

Hozzátette még, hogy hétfőtől megvan a joga a rendőrségnek, hogy bezárja az éttermeket, vendéglátóhelyek, ha ott nem tartják be a szabályokat.  

Jövő héttől a kereskedőktől és a vendéglátóhelyek üzemeltetőitől várja a kormány a hatályos maszkszigorítások betartatását, ezt a korábbi bírság tízszeresére emelésével igyekeznek biztosítani.

Novembertől az üzletek látogatói számára is kötelező lesz a maszkviselés, és aki ezt figyelmen kívül hagyja, azt első körben fel kell szólítani a maszkviselésre, második körben pedig, ha ennek sem tesz eleget, ki kell vezetni az üzletből. Az olyan üzletben, amelyben kiegészítő tevékenységként vendéglátó tevékenységet is folytatnak, az ott megvásárolt étel és ital elfogyasztásának időtartama alatt nem kell a maszkot viselni.

A jogszabály szerint ha a kereskedelmi hatóság tudomására jutott, akár a rendőrségtől is, hogy az érintett üzletben, vendéglátóhelyen megszegték a maszkviselési szabályokat, akkor első körben figyelmeztetést alkalmaz,

másodjára azonban már 100 ezer és 1 millió forint közötti bírságot szabhatnak ki.

Az előírás harmadik alkalommal történő megszegése esetén az üzletet, illetve a helyiséget legalább 3 napra, legfeljebb egy év időtartamra ideiglenesen bezárathatja a hatóság.

Annyi egérutat hagyott a rendelet az érintett boltoknak és vendéglátóhelyeknek, sportlétesítmények vendéglátó egységeinek, hogy

ha bizonyítani tudják, hogy próbálták rábírni a vendéget a maszkviselésre, vagy megtagadták a kiszolgálást, illetve próbálták az üzlet elhagyására rábírni, akkor nem szabható ki bírság.

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: