2020. 10. 27., Kedd, 11:32

Csodálatos szobrokat készített a bejrúti romokból egy művész

A 33 éves Hayat Nazer libanoni képzőművész nem emlékszik olyan időszakra, amikor béke lett volna hazájában, látszódik is a művein a szomorúság és a gyász.

Hayat Nazer éppen Bejrútba készült amikor augusztus 4-én hatalmas robbanás rázta meg a várost, és meghalt 190 ember, 6000-en megsérültek és közel 400 ezren az utcára kerültek. 

A robbanás összetörte a szívemet, traumatizált, ahogy az összes libanoni embert is.

Nazer, aki sok bejrútival együtt önkénteskedett és dolgozott a romok eltakarításán kitalálta, hogy ezekből a törmelékekből alkotni fog egy szobrot a robbanás emlékére. Egy egész hónapig gyűjtötte a művész a különböző alapanyagokat a katasztrófa sújtotta helyszíneken, de a helyiektől is kért hulladékkat, családi emklékeket és mindennapi tárgyakat is.

Egy korábbi, Főnix című szobrát az akkori demonstrálók sátraiból készítette, amit az ellentüntetők tönkre is tettek, korábban pedig egy hatalmas szívet alkotott egy tüntetéshullám után, amely már kövekből és könnygáztartályokból készült. Szobrait többségeben az ellenvéleményeket nehezen tűrő libanoni vezetési rend leromboltatja, félő, hogy az újjászületést szimbolizáló női alakra is ez a sors vár.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: