Mostantól akár 150 ezerre is bírságolhatják a házi karantént megszegőket

2020. 10. 26., hétfő, 13:51

Mostantól akár 150 ezerre is bírságolhatják a házi karantént megszegőket

Hétfőn több ponton is módosította az Országgyűlés a karanténszabályokat, a házi karantén megsértése miatt kiszabható büntetés mértékét például 50 ezerről 150 ezer forintra növelte.

Egy másik változás, hogy 

külföldről történő belépéskor nem kell külön közigazgatási határozatba foglalni a hatósági házi karantén elrendelését, hanem azt a törvény erejénél fogva automatikusan meg kell kezdeni.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a Magyarországra érkezőknek a határellenőrzést végző rendőrrel kell tudatniuk, hol kívánják teljesíteni karanténkötelezettségüket. Ezt követően pedig — amennyiben rendelkeznek megfelelő eszközzel — egy úgynevezett karanténszoftvert is le kell tölteniük, amelynek segítségével a rendőrség ellenőrizheti a hatósági házi karantén betartását.

Azokban az esetekben, amikor a helyszíni ellenőrzés másként nem hajtható végre, a karanténra kötelezettek kötelesek beengedni a lakásukba a rendőröket. 

A karanténszabályokat megszegőkre 5 ezertől 150 ezer forinting terjedő bírság szabható ki, egy jogsértő egy nap alatt legfeljebb 600 ezer forintra büntethető.

 

A fenti változtatások a kihirdetést követő napon lépnek hatályba.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: