2020. 10. 11., vasárnap, 11:55

Ingyen van, bárhol végezhetjük: ez a futás

Útra fel!

Az egyik legközkedveltebb mozgásiforma a futás. Különösebb felszerelést sem kell hozzá beszerezni, de rettentően fontos kiválasztani hozzá a számunkra megfelelő futócipőt. Mehetünk erdőbe, parkba, utcára, konditerembe, egyedül, párban, családdal, barátokkal vagy kutyával is. A legtöbben, mint kardió választják ezt a sportot, hiszen a kardió az egyik legjobb zsírégető, ekkor pedig az izmoknak folyamatos oxigénellátásra van szükségük. Ezt a szív, a gyorsabb és erősebb pumpálással valósítja meg, ami ehhez alkalmazkodik, azaz megerősödik, és így a nyugalmi állapotban lévő pulzusszám is csökken.

Már napi 5-10 perc, lassú tempójú kocogás is bizonyítottan csökkenti a halálos szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

A futással járó állóképesség növekedés nem csak a sport területén előnyös, de a mindennapi életünket is jócskán megkönnyíti. Nagyon szeretjük valami kézzel fogható módon mérni, hogy mennyi kalóriát is égetünk el egy-egy edzéssel. A futás átlagosan 12 kalóriát éget el percenként, így egy 20 perces kényelmes futással egy mekis sajtburgert már le is tudunk mozogni. Persze ez függ a mozgás intenzitásától is, hiszen mehetünk dombnak felfelé vagy valamilyen hegyen is futhatunk, ilyen helyeken pedig jóval több energiát igényel futni és több kalóriát is égethetünk.

 

Gyakori kérdés szokott lenni, hogy rossz-e az ízületeknek a futás. Nem! Egy kutatás során azt vizsgálták, hogy a futás valóban károsabb-e, mint az ízületeket látszólag kevésbé igénybe vevő tevékenységek, mint pl.: séta, úszás. Az eredmények szerint egyáltalán nem károsabb tevékenység. Ez azzal magyarázható, hogy míg a sétálásnál kevésbé kapnak ütés jellegű terhelést az ízületek, pont ez az, ami megerősíti azokat, és a csontokat. Gondoljunk az izmokra, hasonló folyamat játszódik le ott is: terhelés éri őket, igyekeznek annak eleget tenni, és megerősödnek. Viszont, ahogy már említettük mindez úgy működhet, ha kiválasztunk egy igazi futócipőt, ami megfelelően tartja a bokát és a talpat.

 

Ugyanakkor érdemes odafigyelni, ha túlsúlyban szenvedünk, inkább valamilyen könnyedebb, ízületkímélőbb kardiót válasszunk, mint az úszás, ahol a plusz súly nem terheli az ízületeket.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: