Készítsétek a kívánságokat - Csillagzápor várható csütörtök éjjel

2020. 10. 06., kedd, 20:53

Készítsétek a kívánságokat - Csillagzápor várható csütörtök éjjel

Nem csak augusztusban érdemes hullócsillagok után kutatni az éjszakai égbolton, október eleje is tartogat számunkra csillagzáport. A Draconidák meteorrajra az Országos Meteorológiai Szolgálat is felhívta a figyelmet, megjegyezve, hogy csütörtök éjjelre kitisztul az ég, így alkalmas lesz a kívánságokkal teli csillagvadászatra.

 

A Draconidák, a Sárkány (Draco) csillagképről kapták nevüket, mivel a hullócsillagok látszólagos kiindulási pontja ez a csillagkép. A Sárkány a Nagy Medve és a Kis Medve között figyelhető meg az égbolton, bár éles szem kell hozzá, mert a csillagai többnyire halványan látszódnak csak.

Így mutatott a Perseidák éjszakája a Zselici Csillagparkból

Így mutatott a Perseidák éjszakája a Zselici Csillagparkból

Elérkezett augusztusnak azon hete, mikor is megcsodálhattuk az év meteorhullását, azaz a Perseidák meteorrajt. Ugyan kedden felhős volt az ég, ám akik másnap kimerészkedtek a Zselici Csillagpark környékére nagyon sok hullócsillagot figyelhettek meg. Lőttek is egy fotót aznap estéről, ami...

Szerda éjjel nem érdemes kémlelni az eget, az ország döntő részén ugyanis ekkor még felhősödés várható, csütörtök estére azonban kitisztul a levegő, ami megkönnyíti a jelenség megfigyelését.

 

Lesitek majd?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: