2020. 10. 06., Kedd, 14:47

Csak ingyenesen, de beadatnák maguknak a somogyiak a koronavírus-védőoltást

Az Ipsos készített egy elemzést szeptemberben melyben azt vizsgálta, hogy a magyarok miként állnak a koronavírus-védőoltáshoz, támogatják inkább vagy ellene vannak, illetve milyen okok állnak ennek hátterében, beoltatnák-e vele magukat, és ha igen, akkor is megtennék-e, ha fizetős lenne a vakcina. 

Míg a világátlag 26% a COVID-19 oltást elutasítók között, ez Magyarországon 44 százalék. A legtöbben (59%) azért nem adatnák be maguknak az ellenszert, mert félnek a mellékhatásoktól, de sok embernek az okai között szerepel, hogy megkérdőjelezik a vakcina hatékonyságát, illetve a vírus veszélyességét. 

Korcsoport szerint is vizsgálták a kérdést, a válaszadók nagy többsége, több mint 40 százaléka bármelyik korosztályt is vesszük alapul, nem oltatná be magát. Ugyan nem éri el az oltásellenesek számát, ám hazánkban találni bőven olyan embereket, akik beoltatnák magukat, leginkább az 50 év feletti korosztályban. 

Az igennel válaszadókat arról is megkérdezték, hogy fizetnének-e az oltásért, és nem meglepő de a legtöbben akkor adatnák be maguknak a vakcinát, ha az ingyenes lenne

Bár a védőoltás elutasítása a 60 év felettiek, a legfeljebb 8 általánost végzett felnőttek körében, valamint például Bács-Kiskun, Somogy és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében kifejezetten alacsony, ez nem jár együtt magas fizetési hajlandósággal. A költségek állami átvállalására ezen lakossági csoportok számítanának leginkább.

– tette hozzá a szakember.

Ti hogyan álltok ehhez a kérdéshez?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: