2020. 10. 06., Kedd, 14:09

A maszkhordás a múlté, jönnek a futurisztikus sisakok

Mintha csak az egyik sci-fi vagy egy videojáték elevenedne meg a szemünk előtt.

Tavaly még nem sokan hittük volna, hogy hamarosan mindenki számára kötelező lesz a hétköznapok során a maszkviselés, így azon se csodálkoznánk, ha néhány hónap múlva már új módon védekeznénk a vírus ellen. Ez pedig egy igencsak futurisztikusan kinéző, inkább űrhajós sisakra hajazó fejlesztés a Microclimate jóvoltából.

Nem az első és valószínűleg nem is az utolsó olyan fejlesztés az AIR sisak, mely a maszkviselés kényelmetlenségeit hivatott kiküszöbölni, hiszen az első vélemények alapján sokkal kényelmesebb, ráadásul nagyobb védelmet is biztosít mint az egyszerű maszkok. Az aktív légtiszttórendszerrel ellátott sisak ventilátorok és HEPA-szűrők segítségével keringetik a levegőt, így a 0,3 mikron vagy annál nagyobb részecskék 99,97 százalékát képesek megszűrni, amely megegyező hatékonyságú mint az N-95-ös maszkok.

A sisak aksija 4 órás folyamatos működést tesz lehetővé, de töltés közben is használható, ráadásul kényelmes és mindössze 900 grammot nyom. A sisakot az Egyesült Államokban 60 ezer forintos áron dobták piacra, ám további fejlesztések várhatók a gyártótól, hogy csökkentsék a ventilátorok hangját, az árát, valamint lehetővé tegyék a sisak levétele nélküli ivást.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: