2020. 10. 06., kedd, 22:11

10 éve történt a vörösiszap-katasztrófa Devecserben - Ennyit változott a táj az évek során

10 éve, október 4-én rázta meg országunkat a vörösiszap-katasztrófa, amely Kolontáron és Devecseren tett tönkre életeket, súlyosan károsítva a környezetet és az állatvilágot.


10 évvel ezelőtt Ajkán a zagytározó 10-es kazettájának fala szakadt át és több, mint egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki, mely egészen Marcalig pusztított. A katasztrófa mély nyomott hagyott az egész országban, hihetetlen anyagi és ökológiai kár keletkezett, de ami a legborzasztóbb, hogy 10 ártatlan emberi életet vett el a több mint másfél méter magasan hömpölygő vörösiszap. Több, mint 150-en megsérültek, több százan házaikat kényszerültek elhagyni, melyek teljesen lakhatatlanná váltak.

A tározóból kitört vörösiszap a Torna-patak környékének minden élőlényét kipusztította, a lúgtól és a sok baktériumtól pedig erre a sorsra jutott a Marcal - Torna torkolata alatt fekvő része is. Immár 10 év eltelt, és rengeteget változott a helyzet, de még mindig vannak maradandó nyomok, melyek örökké emlékeztetni fogják az ott élőket a hihetetlen katasztrófára.

 

10 évvel ezelőtt és maSzerencsére a természet már talpra álltNéhol még mindig ott vannak a katasztrófa nyomai

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: