2020. 09. 22., Kedd, 09:28

Fiatalkorú lányokat fogadtak be intézetekből, majd prostitúcióra kényszerítették őket

Egy 38 éves somogyi nő és élettársa, egy 43 éves férfi ellen emelt most vádat a Somogy Megyei Főügyészség, mivel az elmúlt években három, intézetből hozzájuk szökő fiatalkorú lányt - kiszolgáltatott helyzetükkel visszaélve - szexuális szolgáltatás nyújtására vettek rá.

A Somogy Megyei Főügyészség több tizennyolcadik életévét be nem töltött, felügyelete alatt álló személy sérelmére elkövetett emberkereskedelem bűntette miatt emelt vádat azzal a 38 éves nővel és 43 éves élettársával szemben, akik a hozzájuk szökött, kiszolgáltatott helyzetű lányokat prostitúcióra bírták rá, majd a bevételből tartották el magukat.

A vádirat szerint egy 2000-ben született hányattatott sorsú lány interneten ismerkedett meg az asszony fiával, akivel párkapcsolatot létesített és rendszeresen kiszökött hozzájuk az intézetből. A biztonságos otthonra vágyó sértettet a megvádolt nő 2017 decemberében hivatalosan is családjába fogadta és a kiskorú gyámja lett. A sértett ekkor költözött be a vádlottak elhanyagolt, félkomfortos három helyiségből álló házába, ahová nem volt bevezetve a folyóvíz, így a tisztálkodási lehetőségek is korlátozottak voltak.

2018 tavaszán a vádlottak felvetették, hogy a sértett prostitúciós tevékenység folytatásával járuljon hozzá eltartásához és a családi kiadásokhoz, ezért a kiszolgáltatott fiatal lányt naponta kivitték a 61-es főút Inke és Vése közötti szakaszára és rábírták arra, hogy az út mellett szexuális szolgáltatást nyújtson az autósoknak. A nő – aki szintén dolgozott prostituáltként – óvszerrel is ellátta a fiatal lányt, továbbá telefonon is szervezett találkozókat jellemzően külföldi férfiakkal, akik a sértettet panziókba vitték. A szexuális szolgáltatás ellenértékét (ami alkalmanként 10.000-25.000 forint volt) a sértett mindig átadta a vádlottaknak.

A vádlottak 2019 nyarától, majd 2019 decemberétől még két, ugyancsak nehéz sorsú, intézetből szökött kiskorú lányt fogadtak be otthonukba, akiket – kiszolgáltatott helyzetükkel visszaélve – szintén szexuális szolgáltatás nyújtására vettek rá. A prostitúciós tevékenység ellenértékét a vádlottak ezektől a lányoktól is beszedték és megélhetésükre, valamint arany ékszerek vásárlására fordították.

A vádlottak cselekménye emberkereskedelmet valósított meg, mivel a létfenntartásukat biztosító családi háttérrel nem rendelkező, a vádlottakkal függőségi viszonyban lévő kiskorúakat vettek rá prostitúcióra függetlenül attól, hogy azt önként vállalták. A választási lehetőséggel nem rendelkező, kiszolgáltatott kiskorúak érvényes beleegyezést ehhez nem adhatnak.

Ilyen jellegű emberkereskedelem bűntette miatt jelenleg is több ügy van folyamatban a Somogy Megyei Főügyészségen.

A kiemelt tárgyi súlyú bűncselekményt öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni a törvény, ezért a főügyészég vádiratában előkészítő ülésen történő beismerés és tárgyalásról lemondás esetére 10-10 évi fegyházbüntetés kiszabását indítványozta a vádlottakkal szemben.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: