2020. 09. 21., Hétfő, 14:58

Tavaly a büdös bogarak támadtak, idén ezek a rovarok lepték el a várost!

Nemrég írtunk róla, hogy idén talán szerencsések leszünk, és az őszi poloskainvázió nagysága elmarad a tavalyitól. Legalábbis a mindenki által jól ismert címeres poloskáké - másnéven büdös bogár -, cserébe viszont egy apróbb testvérük lepte el a várost. 

Biztosan nektek is szemet szúrtak az apró rovarok, melyek az utóbbi napokban csapatostól lepték el a falakat, függönyöket, szőnyegeket, és a ruhán is előszeretettel pihennek meg.

Czimmerman Stella növényorvos elmondta, hogy a platán-csipkéspoloskáról van szó, mely az emberre nézve nem veszélyes, csípése mégis kellemetlen, de nem annyira, mint a szúnyog vagy a pók csípése. A kártevő 4-5 milliméter hosszú, szárnya a leginkább jellegzetes, a nevéhez hűen csipke jellegű. A szárnyán jellegzetes kör alakú mintát láthatunk, ami nagyon hasonlít a csipkés textilekre.

A csipkéspoloska kifejezetten a platánfák kártevője, a fa alatt, illetve annak kérgében a törzsön telel. 2 akár 3 nemzedéke is kifejlődhet, és ha egy-egy fán még sikeres is volt az első nemzedék elleni védekezés, mindig számítanunk kell arra, hogy a kártevő újra betelepül a nyár folyamán. Életük nagy részét a fák koronájában töltik, de egy kisebb szél is képes onnan lesodorni őket, így könnyen bekerülhetnek a lakóházakba, gépkocsikba, vagy éppen az ember ruhájára.

Már csak ti kellettetek az idei évünkhöz! 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: