Közel száz éves családi recepteket tuningol a horvát-magyar fagyimester - Belenyaltunk az Adria Fagyizó legújabb ízeibe

2020. 09. 01., Kedd, 14:00

Közel száz éves családi recepteket tuningol a horvát-magyar fagyimester - Belenyaltunk az Adria Fagyizó legújabb ízeibe

2015-ös nagy kaposvári fagyitesztünk alkalmával szépen végigviziteltük a helyi fagylalt repertoárt, ám azóta sok víz lefolyt a Kaposon, amint azt alábbi látogatásunk is bizonyítja. Ha online hasábjainkon nem is tűnik fel a fagyi vissztérő szereplőként az nem jelenti azt, hogy csukva tartjuk a fülünket és a szánkat amint a jegesen édes élvezetekre terelődik a szó. A teszt óta lépten-nyomon szóba kerülnek társaságunkban a fagyizók-cukrászdák, az utóbbi időben pedig különösen sokat hallottunk az Adria Fagyizóról, mint az egyik dobogós helyi fagyigyárról. Miután tesztünkön nem tapasztaltunk részükről semmi kiemelkedőt, felkaptuk fejünket a sokadik említésre és a pletykák után eredtünk.

Mivel nem titkos küldetést teljesítettünk, kóstolás és fényképezgetés közben beszédbe elegyedtünk a fagyizó tulajdonosával, aki egyben az édes jóságok atyja is. Megtudtuk tőle, hogy a mesterséget édesapjától tanulta, aki szintén az édesapjától leste el a mesterséget, így a családi hagyomány egészen az előző század Horvátországáig nyúlik vissza, innét az Adria Fagyizó alatti 1933-as évszám.

Miután megtanulta a fagyikészítés régi iskoláját, Luli az isztriai üdülőparadicsomban kamatoztatta tudását, majd Pécsre települt át testvérével, ahol megnyitották az azóta nevet szerzett Venezia Fagyizót. Nem szeretett volna konkurenciát a családi vállalkozásnak, ezért az egyik közeli megyeszékhelyen, Kaposváron nyitotta meg az Adria Fagyizót 11 éve.

A 16 féle íz lehetőséget ad, hogy új ízekkel kísérletezzen és a szezonális igényekhez alkalmazkodjon. Így került a nyári választékra a városban csak itt kapható sárkánygyümölcs, mely az idei év slágere lett különleges, fanyar zamatával. Nagy kedvencek még a 2016-os ország tortája ihlette Őrség Zöld Aranya, az Eszterházy torta, a sós Retro karamell, a Mangó és a pattogós cukorkával pimpelt Bomba is. 

Ilyen felvezetés után-közben nagy elvárásokkal kezdtünk nyalakodni és nem kellett csalódnunk, valóban sokat javult a minőség az öt évvel ezelőttihez képest: a gyümölcsöknek igazi gyümölcs íze, a csokinak csoki íze, a vaníliának vanília íze volt, és nem olvadtak folyékonnyá két perc alatt.

Ha már így benne voltunk a kóstolgatásban, ránéztünk a fagyikelyhekre is, melyek Horvátországban már bizonyítottak, most a kaposvári gyerekeken és fagyi fanokon van a sor!

Köszönjük az ajánlást ismerőseinknek, mi pedig passzoljuk tovább nektek: ha még nem nyaltatok az Adriában, pótoljátok!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: