2020. 08. 18., kedd, 11:30

Szellősebb termek, védőtávolság, maszkviselés - Ezek a járványügyi intézkedések az iskolákban

Szeptember elsején a hagyományos módon kezdik meg az iskolák a következő tanévet, ám az intézményeknek rengeteg új járványügyi intézkedést kell tenniük, hogy minél biztonságosabb keretek között fogadhassák a diákokat.

A járványügyi intézkedési tervet hétfő este kapták meg az intézmények az Emberi Erőforrások Minisztériumától, melyek a 2020/21-es tanévben alkalmazandó eljárásrendet tartalmazzák. A közzétett intézkedési terv módosításig vagy visszavonásig marad érvényben.

Járványügyi intézkedési protokollt kapnak a kaposvári iskolák is

Járványügyi intézkedési protokollt kapnak a kaposvári iskolák is

A Magyar Nemzet közölte le a minisztérium közleményét miszerint hamarosan minden magyar intézmény kap majd egy részletes járványügyi intézkedési protokollt, amit be kell tartaniuk az új tanévben. 

A protokollban szerepel hogy: 

  • Minden köznevelési intézményben alapos, mindenre kiterjedő fertőtlenítő takarítást kell elvégezni, a fertőtlenítő szereket a fenntartónak kell biztosítani, a tanévkezdéshez szükséges mennyiséget az operatív törzs rendelkezésre bocsátja.
  • A nevelési-oktatási intézményeket kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató gyermek, tanuló látogathatja. Az intézkedési tervben arra kérik az intézményeket, hogy az oktatásban és nevelésben, illetve az intézmények működtetésében csak egészséges és tünetmentes dolgozó vegyen részt.
  • Amennyiben a szülők gyermeküknél tüneteket észlelnek, a NNK aktuális eljárásrendje alapján gondoskodjanak orvosi vizsgálatról. A szülő köteles az iskolát értesíteni, ha a gyermeknél koronavírus-gyanú vagy igazolt fertőzés van.
De hoztak rendelkezéseket a távolságtartásról és a maszkviselésről is, ezek szerint: 

 

  • Az osztálytermekben lehetőség szerint gondoskodni kell a tanulók lazább elhelyezéséről, adott esetben nagyobb termek vagy egyéb rendelkezésre álló helyiségek bevonásával. A tanítási órákon, foglalkozásokon a maszk viselése lehetséges, de nem kötelező. 
  • A közösségi terekben egyszerre csak annyi gyermek, tanuló tartózkodhat, hogy betartható legyen a 1,5 méteres védőtávolság.
  • A tantermi oktatás során az osztályok keveredését – amennyiben ez lehetséges – el kell kerülni. A szaktantermek, nyelvi bontótermek kivételével az osztályok a tanítási nap során használják ugyanazt a tantermet.
  • A testnevelésórákat az időjárás függvényében javasolt szabad téren megtartani. Az órák során mellőzni kell a szoros testi kontaktust igénylő feladatokat.

 

AP Photo/Jean-Francois Badias

Az iskolai rendezvényeket is szabályozták, ezeken tekintettel kell lenni az alábbiakra:

  • az Operatív Törzs által meghatározott létszámkorlát szigorú betartása,
  • az alapvető egészségvédelmi intézkedések, szabályok betartása (távolságtartás, maszkviselés, kézfertőtlenítés, szellőztetés),
  • zárttéri helyett szabadtéri rendezvény szervezése,
  • a rendezvény kisebb létszámú rendezvényekre bontása és a résztvevők körének korlátozása.
  • az osztálykirándulásokkal és tanulmányi kirándulásokkal kapcsolatban azok belföldi megvalósítása lehetséges, de megfontolandó. A külföldre tervezett kirándulásokat, kérjük, belföldi úticéllal tervezzék át.

 

A külföldi útról hazaérkező kollégiumi diákokat pedig az alábbi intézkedések érintik:

  • A külföldön tartózkodó, kollégiumban lakó tanulók számára javasoljuk, hogy legkésőbb augusztus 28-ig érkezzenek meg a kollégiumokba.
  • Amennyiben a tanuló sárga, illetve piros besorolású országból érkezik, a határátlépéskor házi karanténban tartózkodásra kötelezik, ezért a kollégium biztosítsa a tanuló elkülönített elhelyezését és ellátását. A tanulók tesztelését az NNK honlapján közzétett, erre kijelölt laboratóriumokban lehet elvégezni. Mivel a tanuló jogszabályi kötelezettségének tesz eleget, ezért a tesztelés pénzügyi és adminisztratív terheit az állam viseli.
  • A kollégiumi tanulók esetében a kollégiumnak biztosítania kell a megfelelő elkülönítést addig, amíg a negatív teszteredmények rendelkezésre nem állnak.

 

A részletes tájékoztatót alább lehet átnézni:

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: