2020. 08. 11., kedd, 15:56

Új dizájnerdrog terjed a piacon, már 11-en meghaltak a bikától

Új, életveszélyes hatóanyagú dizájnerdrog jelent meg a magyar kábítószerpiacon, amely a jelenlegi információk szerint már tizenegy ember haláláért felelős.

Egy miskolci, lyukóvölgyi haláleset nyomán azonosították az új pszichoaktív anyagot a szakértői intézetben. A szakértők ezt követően megvizsgálták májusig visszamenőleg a gyanús eseteket, és megállapították, hogy tizenegy haláleset köthető a bika nevű anyaghoz.

Az elhunytak többsége drogfogyasztó múlttal rendelkezett, a halált megelőzően fáradékonyak voltak, szívtájéki fájdalomra, légzési nehézségre panaszkodtak, a halál előtt görcsös rohamuk volt, több esetben őrjöngtek.

A legfiatalabb elhunyt 23 éves volt, a legidősebb 36 éves, a halálesetek zöme Borsod-Abaúj-Zemplén megyében történt, de volt Fejér, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád és Tolna megyében, valamint a fővárosban is. Az áldozatok varázsdohányban vagy herbálban szívták el a dizájnerdrogot.

Egy Instagram oldal, ami speciálba a szétcsapott herbálosok miatt jött létre

Egy Instagram oldal, ami speciálba a szétcsapott herbálosok miatt jött létre

Láthattatok már sok érdekes tematikájú Instagram oldalt, de ilyet még biztosan nem! A Herbálfigyelő oldal kifejezetten a herbál néven emlegetett kábszer hatása alatt álló, sokszor eszméletlen állapotban lévő arcokról posztol. A nagyközönséget láthatóan szórakoztatja a dolog, hiszen több mint...

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőrök az év eleje óta dolgoznak azon, hogy azonosítsák az úgynevezett számozott utcákban és a Lyukóvölgyben megjelenő dílereket - ismertette -, és elfogták azt a három férfit is, aki a gyanú szerint a varázsdohányt eladta a 23 éves lyukóvölgyi áldozatnak.

Az új anyag neve "4fmdmb-bica", Kínából érkezik, kémiai szerkezetében csak kicsit tér el a korábbi domináns hatóanyagtól, de több halálesetért felelős.

A szintetikus kannabinoidokkal dohányt (ez a varázsdohány) vagy más növényt (ez a herbál) itatnak át, és cigarettába csavarva elszívják. A szer hatása eltér a marihuánáétól, annál erősebb, és gyakrabban okoz rosszullétet. Ezeknek a szereknek a fogyasztása az ismeretlen hatóanyag és változó összetétel miatt különösen kockázatos.

A szintetikus kannabinoid grammja 1300-1500 forint között van, és ebből öt cigarettát lehet sodorni. A szakértők szerint a koronavírus-járvány, illetve a rendőrségi lefoglalások miatt az utóbbi időben felment a kábítószerek ára. 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: