2020. 08. 03., Hétfő, 13:34

Olyan tiszta a Balaton egyes helyeken, hogy szinte már inni is lehet belőle

Még a NASA is a világ ritka kivételei közé sorolja a magyar tengert.

A hétvégi Balaton-átúszás térségében a kutatók több vízmintát is vettek hét különböző helyszínen a Révfülöp-Balatonboglár vonalon, melyet követően megállapították, hogy a Balaton vize a legtöbb helyen kiváló, szinte ivóvíz minőségű. A kutatók szerint egyelőre nincs magyarázat a vízminőség javulására, hiszen nem mérik vagy vizsgálják a Balatonban lezajló folyamatokat, mivel ezekre lassan két évtizede nincs elég pénz.

A kutatók eredményével egyébként összecseng a NASA júliusi kimutatása is, mely során a Landstat műholdjaik képei alapján hat kontinens 33 országának 71 ezer négyzetkilométernél nagyobb tavát vizsgálták 1982 és 2012 között. A 28 év képeinek elemzése kimutatta, hogy a nyári algavirágzás a 71 tó közül 48-nál növekedett, és mindössze hatnál volt tapasztalható javuló tendencia - köztük a Balatonnál is -, mely a vízminőség javulását eredményezte.

A növekvő algásodást a túl sok vízbe jutó szennyező tápanyag eredményezheti, valamint a vízhőmérséklet emelkedése, ám a Balaton esetében több évtizedes javuló tendenciát állapítottak meg a NASA szakemberei. Ám sajnos ez a kedvező tendencia nem mindenhol érvényes, Balatongyörök térségében például az algakoncentráció hosszabb-rövidebb időre már idén nyáron is átlépte az egészségügyi határértéket egy-két öbölben.

Reméljük inkább a javuló tendencia fog folytatódni, és nem kell aggódnunk a Balaton miatt.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: