2020. 08. 03., Hétfő, 09:10

Mosolyra görbül a szád, ha meglátod milyenek voltak az első balatoni vízibiciklik!

Ferraris, Facebookos, Hello Kittys, Pókemberes... - 2020 nyarán ezek a legnépszerűbb témák a gyerekek körében, ha vízibicikliről van szó, de nem mindig volt a bőség tárháza egy-egy kölcsönző! Mosolyt csal az arcodra ha meglátod, milyen puritán volt az első balatoni vízibicikli típus.

Arra vonatkozóan nincsenek információk, hogy mikor és hol készült a világ első vízibiciklije, azt viszont tudjuk, hogy Magyarországon külföldi minta alapján kezdték meg az első prototípusok gyártását. 

Az első darabok 1956 tavaszán készültek a Műszaki Irodai és Közszükségleti Cikkeket Gyártó és Javító KTSZ, azaz a MIR szakemberei kezei nyomán. A hidroplánok által ihletett hengerekre valódi, egyszemélyes, illetve tandembicikli-vázakat ekecseltek, ezekre ülve lehetett maximum 10 km/h-val hasítani a hullámokat.

A margitszigeti Palatinus strandon mutatták be a legelső darabokat, a sikeres bemutatkozás után megkezdődött a továbbfejlesztett változatok tervezése, és már azon a nyáron több száz darabot összedobtak a Balatonra.

Mind a gyerekek, mind a felnőttek imádták az új találmányt, így gyorsan elterjedt számos hazai vízparton, de az eredeti fém-fa változatokat pár év után felváltották a ma is ismert műanyag kiadások.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: