Kosárközösség alakul Kaposváron - Te is csatlakozhatsz hozzá augusztus 5-én

2020. 07. 30., csütörtök, 09:00

Kosárközösség alakul Kaposváron - Te is csatlakozhatsz hozzá augusztus 5-én

Egészséges életmód, tudatos vásárlás: ha bármelyik fontos neked a kettő közül, a lehető legjobb helyen jársz, ha nem, nyomj egy X-et nyugodtan! A kettő összekapcsolásáról, és a helyi termékek forgalmazására jönnek létre a kosárközösségek, egy épp most szerveződik Kaposváron. Ha szeretnél kapcsolódni egy ilyen közösséghez termelőként, vásárlóként vagy önkéntesként, augusztus 5-én a Hotel Dorottyában a helyed!

De előtte jöjjön egy kis szárazanyag, hogy megértsétek miért is jó, fontos, sőt hosszútávon elengedhetetlenek a Rövid Ellátási Láncok!

Rövid Ellátási Láncok. Azt jelenti, hogy az élelmiszer a kiindulási helyétől kevés utat tesz meg a végfogyasztóig. Ennek ellentéte a HEL: a Hosszú Ellátási Láncok. Ennek jó példája mondjuk a földicseresznye útja Bolíviából. Ezt megtermelte az ottani kertész, megvásárolta egy kereskedő, az eladta egy nagy szupermarketnek, tőlük pedig a kaposvári üzletükből megvásároltátok. Ebből legalább két kereskedő, a fuvarosok, az árufeltöltők és még sokan meg tudnak élni. 

A HEL-eknél ott kezdődik a probléma, amikor olyan termékeket hozunk külföldről - akár több ezer km-ről - ami itthon is van. Lásd: csirke Brazíliából, vagy fokhagyma Kínából. Ezzel az itthoni termelőinket lehetetlenítjük el, emellett felesleges CO2 kibocsátást eredményez a sok feleslegesen utaztatott áru.

De a Magyarországon megtermelt paradicsom is hasonló utat tesz meg, csak az nem utazza át a fél bolygót, hanem (akár Somogy megyében) megtermelik, elviszik Pestre, és visszahozzák a helyi elosztóközpontba. Fogalmunk sincs pontosan ki termelte, milyen módszerekkel, vagy ki keresett rajta és mennyit. Nem tudni, hogy a termelő milyen áron dolgoztatja a munkásait, igazából nagyon keveset tud a vásárló arról, amit megeszik.

Ludwig Andreas Feuerbach híres mondása (Az vagy amit eszel) alapján fogalmunk sincs kik vagyunk. De Hippokratész (Táplálékod legyen az orvosságod, orvosság legyen táplálékod) szerint esélyes, hogy lassú öngyilkosságot követünk el azzal, hogy nem tudjuk ki és hogyan termelte.

A Hosszúval szemben a Rövid Ellátási Lánc esetén nem utazik ennyit az étel "a termőföldtől az asztalig". Ezt jobb esetben a termelői piac teszi lehetővé, de meglepően gyakori, hogy a kendős nénike nem a saját terményeit árulja, hanem a fővárosi nagybani piacról felvásároltat adja tovább vidéken (akár külföldit is). Sajnos előfordul az is, hogy a hobbitermelő szakértelmet mellőzve egyes vegyszereket nagyobb dózisban permetez, mint kellene, mert a hatékonyságot akarja növelni.

De van választási lehetőségünk, sőt jó választás is, ilyen a kosárközösség.

 

Az Utóbbi fő feladata, hogy a helybéli termelőket összekapcsolja a fogyasztókkal, akik akár el is mehetnek ezekre a farmokra, hogy saját szemükkel is meggyőződhessenek az áru hitelességéről. Azonkívül, hogy mi, mint magánszemélyek könnyebben juthatunk megbízható forrásból, biogazdaságból, esetleg vegyszermentes termelésből élelemhez, a gazdaságot is stabilabbá tesszük.

Mára a multik törekvésével túlságosan eltolódott az élelmiszerbeszerzés a Hosszú Ellátási Láncok felé. Ez is oka volt annak, hogy a koronavírusos bezárások miatt pánikhangulat alakult ki, hiszen nem sok embernek volt alternatívája az árubeszerzésre.

Ezeket pótolja a Nyíregyházi Kosárközösség képviselői által felvázolt alternatíva. Sikerült a Nyíregyházi Kosár Közösség vezetőit elhívni egy kaposvári előadásra, ahol mindent megtudhattok erről a rendszerről.

Az eseményt a Somogyi Kosár - Kaposvári központú bevásárló közösség szervezi, akik a nyíregyházi minta alapján építik már hosszú hónapok óta a somogyi bázist.

A tervek szerint tehát hamarosan Kaposváron is működni fog a rendszer, ehhez viszont termelőkre, vásárlókra és önkéntesekre van szükség. Ha a három közül bármelyik szerep, vagy a kosárközösségek működése érdekel, látogass el augusztus 5-én a Hotel Dorottyába, ahol 9 órától 17 óráig Palicz Ildikó és Zalatnay László fog egy hihetetlenül inspiráló és lelkesítő előadást tartani. A rendezvény részleteket ITT találjátok!

Mindemellett pedig a környezetvédelem nagy szlogenjének is eleget tehettek: "gondolkozz globálisan, cselekedj lokálisan"

 

További infók:

Somogyi Kosár Facebook

Somogyi Kosár Web

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: