2020. 07. 30., csütörtök, 13:28

Ingyenes szolgáltatásokat nyújt látássérülteknek a Ki-Látás Alapítvány - Ismerkedjetek meg velük!

2007 decemberében jött létre felnőtt látássérült személyek önálló életvitelének kialakítása, a társadalomba való beilleszkedésének és sikeres munkába állásának megsegítése céljából a Ki-Látás Alapítvány. Az alapítvány a Dél-dunántúli Régióban, Somogy, Tolna, Baranya megye területén nyújt szolgáltatásokat, központja pedig Kaposváron épült ki. Számos szolgáltatással segítik a látássérülteket, ha nem hallottatok még róluk, most pótolhatjátok!

Célcsoportja azon felnőtt látássérült személyek, akik vagy pár éven belül vesztették el látásukat vagy az eredetileg fennálló látáscsökkenésük oly mértékben megnövekedett, hogy önálló életvezetésüket segítség nélkül nem képesek megoldani, s ez jelentősen nehezíti társadalmi reintegrációjukat. Ellátnak egyedül, szüleivel ill. saját családban élő, munkaképes korú és nyugdíjas látássérülteket egyaránt.

 

Láthatatlan ebéd a foglalkoztatás segítésére

Szolgáltatási körébe tartozik a funkcionális látásfelmérés-látástréning, a tájékozódás és közlekedés tanítása fehér bottal, a mindennapos tevékenységek tanítása, a Braille írás, olvasás tanítása, egyéni pszichés tanácsadás, önsegítő csoportterápiás klubja, egyéni informatika oktatás, szociális munka és rehabilitációs tanácsadás. Szolgáltatásait ambuláns formában, egyéni oktatás keretei között lehet igénybe venni.

funkcionális látásvizsgálat során a szemészeti diagnózisra építve pedagógiai módszerekkel kerülnek feltérképezésre a használható látási funkciók, melyre a kliens a hétköznapi életben támaszkodhat. A látástréning ezeket a képességeket bontakoztatja ki speciális technikákkal, valamint megismertet speciális optikai és elektronikus eszközökkel, melyek egyénre szabottan segítenek a mind hatékonyabb olvasásban, információszerzésben. Az eszközök kipróbálása és alapos megismerése érdekében eszközkölcsönzőt működtetnek.

 

Vakvezető kutyás képzés

tájékozódás és közlekedés tanítása során hosszú fehér bottal tanulnak meg közlekedni a kliensek. Speciális technikák elsajátításával tesznek szert az önálló és biztonságos közlekedés képességére. Lehetőség van, már önállóan közlekedő kliensek számára újabb útvonalak tanulására. Az alapítvány részt vesz a kutyával való közlekedés tanításának folyamatában is, együttműködve a vakvezetőkutya kiképzésére szakosodott szervezettekkel.

mindennapos tevékenységek tanítása során az önkiszolgálás, a személyi higiénia, a háztartásvezetés, az ügyintézés és a szabadidő eltöltés területén tehet szert a kliens önállóságra adaptációs technikák és helyszínek kialakításával, speciális és adaptált eszközök megismerésével, valamint kölcsönös információnyújtás révén.

 

Kitelepülés a 2019-es Zsolnay Pikniken

Az informatika oktatás során valamennyi kliens egyénre szabottan sajátíthatja el a speciálisan kifejlesztett nagyító és beszélő programok használatát (JAWS, MAGIC).

pszichológiai szolgáltatás keretében lehetőség nyílik a nehezített élethelyzetben élők megsegítésére, valamint a frissen látássérültté váltak traumafeldolgozási folyamatának támogatására. A rendkívül népszerű önsegítő csoportokban a kliensek egymást segítik tapasztalataikkal, ötleteikkel.

szociális munkás tanácsadást nyújt az igénybe vehető kedvezményekről, igényelhető támogatásokról, valamint személyre szabottan segíti a szociális ügyintézés menetét.

 

Érzékenyítés a Beremendi Általános Iskolában

Az alapítványhoz telefonos ill. személyes bejelentkezés útján lehet bekerülni, ahol a kliens igényeihez igazodó ellátás képességeinek felmérésével, az igények, tervek és célok közös megbeszélésévek kezdődik.

Az alapítvány szolgáltatásait hazai és Európai Uniós pályázati forrásokból finanszírozza, így az a kliensek számára INGYENES, a szolgáltatások megvalósításához modern és magas színvonalú eszköz és segédeszköz parkot működtet, melyet szintén pályázati források tettek lehetővé, ráadásul a kliensek minél hatékonyabb ellátása érdekében eszközkölcsönzőt működtet.

A rehabilitációs tevékenységben speciális képzett, magas színvonalú tevékenységet végző szakemberek dolgoznak: rehabilitációs tanárok, szociális munkások, pszichológusok, informatika oktatók.

 

A Ki-Látás Alapítvány szolgáltatásairól bővebb információkat a kilatas.hu-n találtok!

Központi telefonszámuk:
+36-30 443 62 88

Telephelyeik elérhetőségei:

Kaposvár

7400 Kaposvár, Fő u. 45.

Pécs

7622 Pécs, Somogyi Béla u. 2.

Szekszárd

7100 Szekszárd, Széchenyi u. 22.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: