2020. 07. 23., csütörtök, 11:13

Fokozódik a baj a szomszédoknál - Új intézkedéseket vezettek be Ausztriában és Romániában is

Romániában sorra dőlnek meg a koronavírus-járvány rekordjai sőt, egy teljes falvat is vesztegzár alá vontak már, míg Ausztriában is szigorítani kellett, új intézkedéseket hoztak a járvány terjedésének visszaszorítása érdekében.

Romániában kedden kongatták meg az első vészharangokat, egyetlen nap alatt 994 új fertőzöttet találtak, valamint 36 koronavírusos beteg vesztette életét. Az intenzív terápiás részlegeken ápolt betegek száma is rekordot döntött, 297 embert ápolnak itt.

Ennek okán a román kormány ismét bevezette a karanténtörvényt, így a koronavírussal diagnosztizált fertőzötteket vagy a velük kapcsolatba került embereket kórházakban, vagy otthonaiban különíthetik el. Ráadásul egy teljes falut, a 3600 lakosú Cartojani települést vesztegzár alá vették a fegyveresek, így oda a következő 14 napban csak rendvédelmi, egészségügyi szervek, és a lakosságot ellátó áruszállító járművek mehetnek be.

 

Romániában a fegyveres erők vonták  vesztegzár alá Cartojani-t

Ausztriában is új szabályozásokat kellett bevezetni, hiszen a szomszédos országban folyamatosan pozitív és negatív szakaszok váltják egymást, a fertőzöttek száma hol emelkedik, hol csökken. Az osztrák kancellár ezért péntektől ismét kötelezővé teszi a szájmaszkok használatát zárt légterű nyilvános helyeken, így az élelmiszer üzletekben, a bevásárlóközpontokban, a bankokban és a postahivatalokban.

 

Ausztriában újra kötelezővé vált a maszkiviselés

Több tartomány egyházi közösségeiben is alakultak ki gócpontok, ezért az istentiszteletek számát minimálisra csökkentik, és kötelezővé teszik itt is a szájmaszkokat, ha pedig valaki megfertőződik a közösségben, bezárják a templomot. Fokozott ellenőrzéseket vezetnek be a német, cseh és szlovák határszakaszokon a kockázatot jelentő térségekből pedig csak negatív PCR-tesz birtokában lehet az országba lépni.

 

Reméljük nálunk nem lesz szükség új intézkedésekre.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: