2020. 07. 20., Hétfő, 11:21

Bejött a home office - Új szabályozások jönnek a távmunkához

Új alapokra helyezik a távmunka lehetőségeit, derült ki Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkárának hétfői közleményéből.

A koronavírus-járvány során a tapasztaltok szerint számos területen bevált a távmunka, amely a munkaadóknak és a foglalkoztatottaknak egyaránt előnyös volt. Ennek okán széles körű egyeztetések kezdődtek a távmunka szabályainak módosításairól, a törvényi szintű változtatások pedig már ősszel az Országgyűlés elé kerülhetnek.

A távmunka szabályozása a foglalkoztatás növelése érdekében is időszerű, de a tervek között szerepel a távmunka fogalmának kiterjesztése, a munkáltató és a munkavállaló közötti megállapodás új alapokra helyezése. A munkavégzés helye szabadon választhatóvá válna, és a jövőben a távmunka akár részlegesen is - a felek megállapodása szerint - a munkanapok egy részében megvalósulhatna. A szabályozás kitér arra is, hogy a munkáltató a távmunkavégzés esetén hozzájárul a munkavállaló költségeihez és a szükséges eszközök beszerzéséhez is. 

Örülnétek egy új rendszernek?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: