2020. 07. 09., Csütörtök, 09:02

Balaton és üstökös egy képen - Pazar égi jelenséget örökített meg a kaposvári asztrofotós

A déli partról fényképezte le a NEOWISE-üstököst Schmall Rafael július 8-án, hajnalban. A felvételeken egyszerre látszanak az északi part hegyei és a különleges égi jelenség, amelyekhez még egy fénylő felhő is díszletként szolgált.

Néhány napig még a hajnali égbolton bukkan fel, ám július közepétől már az esti égen is látszik a NEOWISE-üstökös. Pontos nevén a C/2020 F3 (NEOWISE) üstököst idén március 27-én fedezték fel, de akkor még csak a déli féltekén látszott. Aztán július 4-én a kora hajnali égbolton is megjelent hazánkban, az északkeleti horizont felett.

Az üstökös fotóját egy olyan speciális állvány segítségével készítettem, ami kompenzálja az elmozdulásokat. Egyébként az üstököst most mobiltelefonnal is le lehet fényképezni, elég nagy a ugyanis a fénye, még csak nagy érzékenységű gép sem szükséges hozzá. A hajnali jelenség fényes volt, ráadásul most egy fénylő felhő (NLC – vagyis noctilucent cloud) is társult a látványhoz. Szóval mindenképp nagy élmény volt

– mondta Schmall Rafael.

Csillagászok szerint egyébként az esti égbolton július 13-át követően érdemes keresni az üstököst, napról napra egyre magasabban látszik majd és közben a holdfény se zavarja látványt.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: