Ingyenes kávékóstolón bizonyítja be az Eleven és a Roastopus, hogy létezik a gyümölcsös kávé!

2020. 07. 08., Szerda, 09:47

Ingyenes kávékóstolón bizonyítja be az Eleven és a Roastopus, hogy létezik a gyümölcsös kávé!

"Nem szeretem a keserű kávét!" - jelentik ki gyakorta még a rendszeres kávéfogyasztók is, miközben a harmadik kanálnyi cukrot lapátolják a csészébe. "A kávé gyümölcs, miért lenne keserű?" - kérdezi erre a kávépörkölő. A meglepő riposztot, miszerint a kávé lehet gyümölcsös is, most egy kóstolósorozattal bizonyítja be a kaposvári Roastopus Coffee Roastery. A "Feketén gyümölcsös" sorozat minden hónapban ingyenes kávékóstolással jelentkezik az Eleven Kultúrbisztróból, mellyel azt szeretnék bemutatni, hogy a kávé nem keserű!

Honnan a keserű íz, avagy egy kis kávétörténelem
 

Ahogy azt biztosan sokan tudjátok, a kávészemek rengeteg savat tartalmaznak, de közel sem annyit, ami a jelenleg ismert savasságot indokolná. Kevésbé köztudott tény, de a kávé erősen savas ízvilágát, és annak világméretű elterjedését a világ nem Olaszországnak köszönheti.

A történet az első világháborúban kezdődött, amikor is sok más élvezeti cikkhez hasonlóan a kávéból is hatalmas hiány mutatkozott. A kávéfeldolgozók egy jelentős része ezért a romlott kávét kezdte erősen sötétre pörkölni, ezzel elrejtve a turpisságot.

Így a kávé koffeintartalma megmaradt, az íze azonban a megszokottnál jóval keserűbb lett. Ezt a lövészárkokban harcoló milliók is tapasztalhatták, bár őket legkevésbé az íz érdekelte, a koffeint keresték az italban továbbra is. Ezzel a érdekes módszerrel a katonák hozzájuthattak a napi koffeinmennyiségükhöz annak ellenére, hogy a kávé hiánycikké vált volna. Sajnos ezt a módszert a második világháború során is töretlenül használták, így terjesztve el a világon azt a tévhitet, hogy a kávé íze keserű!

8314

 

A kávé gyümölcs, miért lenne keserű?

Az Eleven kultúrbisztró és a Kaposvári Roastopus Coffee Roastery ezentúl minden hónapban ingyenes kávékóstolással jelentkezik, melynek célja, hogy minden kötöttség nélkül bemutassák, hogy

  • milyen az a kávé, ami a világ kávétermesztésének csupán a 2%-át adja?
  • Milyen az a kávé, ami a legszigorúbb válogatáson, tároláson és feldolgozáson esik át?
  • Milyen az a kávé, amit nem tömegek fogyasztanak? 
  • Milyen az a kávé, ami nem keserű?

Az esemény alatt mindenkit beavatnak a gyümölcsös kávék világába, részletesen ismertetik, hogy miben különbözik ez a kávé a többitől.

 

Július 12. - Bemutatkozik a Seashell

A Roastopus kínálatából első körben a Seashell kerül bemutatásra július 12-én 14:00 - 18:00 között, melyet presszó, cappuccino vagy cortado típusokban kóstolhattok. A Seashell egy kellemes brazil kávé, amely alacsony termőterületen nő, ezért nem savas hatású, ízjegyeiben mogyoró és csokoládé fedezhető fel. Mondhatni egy közösségi kávé azoknak, akik ismerkedésre vágynak, de nem szeretnének elsőre nagyot kalandozni ebbe a világba.

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: