2020. 07. 07., Kedd, 14:53

Ha kedd, akkor csokoládé! Ma van a csoki világnapja

Ugyan ki az aki ne emlékezne Gombóc Artúrra a Pom-Pom meséiből aki imádja a csokit, bár ezzel valószínű mind így vagyunk. 

Szerintünk mindenkinek mosolyt csal az arcára, Artúr is, de bizony a csoki is, hiszen mindegy, hogy gömbölyű, szögletes vagy hosszúkás, csoki legyen!

A csokoládé annyi mindenre jó, hogy nem is gondolnánk... Dolgozat előtt is mindig azt mondják, hogy egy kocka csoki már serkenti az agyműködésünket, felvidít ha éppen szomorúak lennénk, és nem utolsó sorban sütikbe is tökéletes. Ma még a diétán lévőknek is kötelező legalább egy falat csokit enni, hiszen ma van a csoki világnapja!

Csokis muffin, brownie és csokoládé mousse. Ezeket talán a legkönnyebb elkészíteni így elhoztuk nektek ennek a három finomságnak a legegyszerűbb receptjeit.

Csokis muffin: nincs másra szükségetek mint, 

  • 15 dkg liszt
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 15 dkg cukor
  • 5 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 2 db tojás
  • 15 dkg vaj
  • 3 ek baracklekvár
  • 5 dkg étcsokoládé

és persze muffinpapír, és muffinforma. 

  1. Egy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tojást, a vajat, a baracklekvárt, végül a darabokra tört étcsokoládét.
  2. A tésztát egy 12 darabos, papírkapszlival bélelt muffinformában adagoljuk, majd 170 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.

A browniéhez sem kell sok minden csupán :

  • 20 dkg étcsoki
  • 15 dkg vaj vagy margarin
  • 12 dkg liszt
  • 25 dkg barnacukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipetnyi só
  • 3 db tojás
  1. A csokit és a vajat gőz fölött megolvasztjuk.
  2. A lisztet elkeverjük a cukorral, a vaníliáscukorral és a sóval. Hozzákeverjük a tojásokat úgy, hogy szép egyenletes tésztát kapjunk, majd hozzáadjuk az olvasztott csoki-vaj keveréket is.
  3. A sütőt előmelegítjük 175 fokra. A tésztát papírkapszlikkal kibélelt muffintepsi mélyedéseibe kanalazzuk, és kb. 40 perc alatt készre sütjük. Ha kész, hűlni hagyjuk, majd kockákra vágjuk.

Az utolsó ami szerintünk a legjobb, az a csoki mousse :

  • 20 dkg keserű csokoládé (lehetőség szerint minél jobb minőségű) 
  • 6 egész tojás 
  • 2 tojásfehérje 
  • 1dl tejszín 
  • csipet só 
  • opcionális: narancslikőr, kávé 
  • cukor

Szétválasztjuk a tojásokat A sárgáját kikeverjük, 4 fehérjét pedig kemény habbá verjük. Vízgőz fölött megolvasztjuk a csokoládét, és hozzákeverjük a szobahőmérsékletű tejszínt. Belekeverjük a tojássárgáját, majd ebbe a masszába óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérje kemény habját. Hozzáadjuk a narancslikőrt (opcionális) és külön-külön üvegpoharakba (vagy szufflétálkákba) osztjuk és a hűtőbe tesszük 24 órára (de minimum egy éjszakára). Cukor tényleg nincs benne, de ha valaki édesebben szereti, lehet hozzá tenni.

Reméljük mindenki betartja a mai csokievést!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: