2020. 07. 03., péntek, 13:00

A rendőrség szerint a belváros közbiztonsága kiegyensúlyozott, a sor vendéglátói másképp látják

Csütörtök délelőtt megtartották Kaposmérőben annak a fiatalnak a temetését, akit még június 20-án éjjel a kaposvári Noszlopy utcában olyan súlyosan megvertek miközben egy hölgy védelmére kelt, hogy egy hét múlva a kórházban belehalt sérüléseibe.

A tragédia okán újra terítékre került a kaposvári éjszakai élet központjának kérdése, a Noszlopy utca biztonsága. A péntek-szombat éjjel zsúfolásig megtelt környéken gyakran előfordulnak összetűzések, amelyen nem is kell csodálkozni, hiszen a sok ember és az alkohol kombója a világ minden táján eredményez nézeteltéréseket. Más kérdés, hogy nálunk miért fajulhat odáig egy ilyen veszekedés, hogy valakinek az életével kelljen fizetnie érte. És ez nem a mi véleményünk, szinte napra pontosa három évvel ezelőtt a soron szórakozó fiatalokat kérdeztük, akik mind egyetértettek abban, hogy sok a feszültség és veszekedés a környéken, ha nem is mindig fajulnak ezek tettlegességig.

Éjszakai közbiztonság Kaposváron - "Kötöttek már belém úgy, hogy ültem egy helyben és azt sem tudtam miért" - VIDEÓ

Éjszakai közbiztonság Kaposváron - "Kötöttek már belém úgy, hogy ültem egy helyben és azt sem tudtam miért" - VIDEÓ

Vissza-visszatérő téma, hogy milyen az éjszakai közbiztonság a városban és hogy kell-e, illetve lehet-e ezen javítani. Titeket kérdeztünk hogy látjátok a helyzetet.

Azóta szinte semmi nem változott, legalábbis azon kívül, hogy újabb egységek nyitottak, a sor népszerűsége továbbra is töretlen, balhék pedig mindmáig vannak. Azért, hogy ne történhessen meg a júniusi tragédiához hasonló rendőri jelenlétre volna szükség, amelynek mértékéről máig megoszlanak a vélemények, megkérdeztük hát a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságot, hogy a tragédia okán terveznek-e változtatni ennek mértékén, melyre az alábbi közleményben reagáltak:

 

Tény, hogy a Noszlopy utca és környékén, illetve a belvárosban az idegenforgalmi szezonban a szórakozóhelyeken megnövekedett a látogatói létszám. A közterületi szolgálatellátás során ezért kollégáim kiemelt figyelmet fordítanak az ott megnövekedett vendégforgalomra, amelyet visszatérően ellenőriznek. (…) A hivatalos statisztikai adatok alapján évek óta javul a közbiztonság, egyre kevesebb bűncselekmény történik javuló nyomozáseredményesség mellett.

Mindezeket figyelembe véve a szóban forgó területen jelenleg semmi nem indokolja más jellegű rendőri jelenlét kialakítását, biztosítását. Kaposvár és a belváros közbiztonsága továbbra is kiegyensúlyozott.

 

A rendőrség szerint tehát a belváros közbiztonsága kiegyensúlyozott, nem tervezik növelni - az ezek szerint elegendő - a Noszlopy környékén a rendőri jelenlétet. Hogy ez tényleg elég-e, a helyi vendéglátósokat is felkerestük, egyikük szerint közel sem:

- A vendégek nem feltétlenül szeretik ha túl sok a karhatalom, de én azt gondolom, hogy egy állandó járőrözés nem ártana hétvégén a környéken. Szerintem az atrocitások nem túl gyakoriak, de természetesen előfordulnak ahogy mindenhol máshol is, ettől függetlenül jó lenne, ha lenne egy-egy rendőrjárőr akár gyalogos is, aki itt végigjárna esténként és nem 7 órakor, amikor általában szoktak jönni, hanem éjszaka, amikor már több a részeg, és mindenki bátrabb. Igazából ha az utcán lenne a rendőr nem zavarna szerintem senkit, ha nem járnak be az egységekbe maximum azoknak a szemét szúrnák, akik amúgy sem tudnak kulturáltan viselkedni és csak balhézni járnak le, legalább akkor ők eltűnnének innen.

Tragédia - Belehalt sérüléseibe a fiatal, akire a belvárosban támadtak rá

Tragédia - Belehalt sérüléseibe a fiatal, akire a belvárosban támadtak rá

Június 20-án éjjel a kaposvári Noszlopy Gáspár utcában támadtak rá arra a 23 esztendős fiatalra, akit a mentősök életveszélyes sérülésekkel szállítottak kórházba. A fiú múlt szombaton belehalt sérüléseibe.

A rendőrség nyilatkozata szerint megfelelő a rendőri jelenlét a környéken te is így érzed?

- Közel se, most is itt voltam egész péntek szombaton, itt nem volt senki, egy rendőr se. Pedig szerintem a szórakozni, kikapcsolódni vágyó, kulturált vendégeket nem zavarnák, maximum csak azokat, akik konkrétan balhézni járnak le, értük pedig nem kár. Szerintem az összes tulaj nevében mondhatom, hogy őket sem zavarná, ha több lenne a rendőr a soron, ha nem az lenne, hogy vegzálnának minket, hanem csak lássák az emberek, hogy bizony itt vannak, figyelnek, és meg se forduljon a fejükben, hogy balhézni kezdjenek.

 

A koronavírus-járvány a sor történetében talán először csendesítette el a környéket

Felkerestük a legújabb egység tulajdonosát, Zsanit is, aki szintén ezt az elvet vallotta:

- Mi egyáltalán nem látjuk szívesen a balhés társaságokat, ide nem is kell jönniük. Szörnyű belegondolni a történtekbe, hogy egy ilyen megeshet itt a belvárosban. Nekem is van gyerekem és bár még nincs benne abba a korban, hogy eljárjon szórakozni, de még így is elgondolkoztam rajta, hogy miként merjem így elengedni a jövőben bárhova is, ha ez itt megtörténhet… Nem túl régóta vagyunk nyitva, így lehet, hogy nem nyom annyit a véleményem a latban, de azért ennyi idő alatt is észrevettük már, hogy rendőrök esténként egyáltalán nincsenek a környéken.

Pedig a jelenlétük lehet, hogy elüldözné azokat a társaságokat, akik csak a balhét keresik, nem szórakozni, kikapcsolódni jönnek le, és akkor talán nem történhetne meg még egy ilyen tragédia.

- Komolyan mondom szinte Budapesten kulturáltabb a közönség, mint néha itt Kaposváron, lehet hogy ez pedig azért van, mert ott a rendőrök látványa tudatosítja bennük azt, hogy nem az övék a világ, és nem tehetnek meg mindent, amit csak akarnak, nem köthetnek bele az utcán még az élő fába is, és nem bántalmazhatnak azt, akit csak akarnak.

 

Erre talán nincs szükség, bár ilyen is volt már

Összefoglalva akkor talán elmondhatjuk, hogy ugyan nincs sok, de azért előfordulnak atrocitások a Noszlopy soron, melyeknek megszüntetését a nagyobb rendőri jelenlét érhetné el. A rendőrök járőrözése a környéken az éjszakai órákban talán elűzhetné azokat a társaságokat, akik csak a balhét keresik és nem szórakozni jönnek, akikért - ahogy azt a tulajdonosok is elmondták - egyáltalán nem kár. Őket viszont csak a rendőrök látványa tántorítaná el, amely a vendéglátósok szerint jelenleg csak látszat és közel sem elég, a rendőrség szerint viszont a belváros közbiztonsága továbbra is kiegyensúlyozott.

 

Szerintetek?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: