2020. 07. 02., Csütörtök, 09:27

Újra összeült az operatív törzs - Nem nyitjuk meg a határokat a nem EU-s országok előtt

Újra összeült az operatív törzs, hogy megvizsgálják azt az Európai Unió által tett javaslatot, hogy Magyarország 14 EU-n kívüli ország előtt is nyissa meg a határait. "Az uniónak azt a kérését, hogy az unión kívüli országokból is engedjünk be polgárokat - Szerbia kivételével" - nem tudjuk egyelőre teljesíteni, mert az ellentétes lenne a magyar emberek egészséghez fűződő érdekével - jelentette be Orbán Viktor csütörtök reggel.

Orbán Viktor arról beszél, hogy nincs nagy baj, mert nem indult még el a második hullám. Azt is bejelentette, hogy az operatív törzs visszaállította az átutazók számára a kötelező korridor használatot. 

Lesz egy olyan "humanitárius korridor", amit nem hagyhatnak el azok a személyek, akik csak átutaznak Magyarországon. 

Korábban az Európai Unió arról döntött, hogy 15 ország felé megnyitja az EU a határait július 1-jétől.

A megállapodás értelmében csak az alábbi országok állampolgárai utazhatnak be az EU területére:

SZERBIA, MONTENEGRÓ, GRÚZIA, DÉL-KOREA, JAPÁN, KANADA, AUSZTRÁLIA, ÚJ-ZÉLAND, ALGÉRIA, MAROKKÓ, TUNÉZIA, RUANDA, URUGUAY, THAIFÖLD

A 15. ország Kína lehet, azzal a a feltétellel, ha az ázsiai ország is beengedi ezentúl az uniós állampolgárokat.

A listán nem szereplő országok állampolgárai közül továbbra is csak akkor léphet be valaki az EU területére, ha uniós állampolgár közeli hozzátartozója, állandó lakhelye van egy uniós állam területén vagy a koronavírus elleni védekezésben létfontosságúnak ítélt szektorokban (egészségügy, kutatás-fejlesztés) dolgozik.

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: