2020. 06. 29., hétfő, 09:28

Négyféle figyelmeztetést adtak ki mára: Zivatar, felhőszakadás, széllökés és hőség

Ilyen is ritkán történik: négyféle figyelmeztetést adott ki hétfőre az Országos Meteorológiai Szolgálat. 

Zivatar miatt két megye kivételével - Baranya és Csongrád-Csanád - másodfokú riasztást adtak ki az egész országra, a villámlások mellett erős szél és jégeső is lehet.

 

  • Felhőszakadás miatt az ország északi felére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat.
  • Hőség miatt az ország déli felére elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. A napi középhőmérséklet 25 °C felett valószínű.
  • Széllökés miatt pedig főként a nyugati országrészben van szintén elsőfokú figyelmeztetés. A várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/órát.

A késő délelőtti óráktól az Alföldön, északkeleten és Észak-Dunántúlon már kialakulhatnak zivatarok, néhol heves zivatar is. Délutántól északnyugat felől egy zivataros hidegfront érkezik, melynek közelében várhatóan több helyen is kialakul 70-100 km/órás széllökés, helyenként felhőszakadás, nagy méretű jég. 

Orkán erejű (~120 km/óra) szélrohamok esélyével kiemelten a Dunántúl középső tájain számolhatunk. A csapadékmennyiség helyenként rövid idő alatt elérheti a 20-40 mm-t.

Napközben 25–36 fok várható.

Keddre a front elvonul, sok napsütésre, száraz időre van kilátás, csapadék már nem várható, napközben 25-30 fok lesz.
 

Szerdán ismét fokozódik a meleg, délután 29-34 fokot mérhetünk, csapadék nem várható. Erős, extrém erős lehet az UV-sugárzás.

Csütörtökön 28-35 fokos maximumokra számíthatunk. A délutáni órákban egy újabb hidegfront hatására szórványosan ismét kipattanhatnak záporok, zivatarok. 

Péntekre pár fokkal visszaeshet a hőmérséklet. 

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: