2020. 06. 16., Kedd, 14:19

Bruttó 161 ezer forintot kell fizetni a nyári diákmunkásoknak

Kedden tartottak sajtótájékoztatót a diákok munkavállalásával kapcsolatban, mikor kitértek annak pontos feltételeire is, illetve, hogy a garantált bruttó bérminimumnak a diákok esetében is 161 ezer forintnak kell lennie. 

Schanda Tamás, a az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára tartott sajtótájékoztatót a témával kapcsolatban, melyben elmondta, hogy a diákok foglalkoztatásánál is a minimálbér, illetve a garantált bérminimum van érvényben, azaz napi 8 órás munkavállalás esetében havonta bruttó 161 ezer forintot kell megkapniuk legalább. 

Kitért arra is, hogy ha a tanuló középfokú végzettséget vagy szakképzettséget igénylő foglalkozást vállal akkor bruttó 210.600 forintot kell neki kifizetni. Diákok egyébként 16 éves koruktól vállalhatnak Magyarországon munkát a munka törvénykönyve szerint, ami alól az iskolaszüneti munka kivételt képez, azt már 15. életévüket betöltött fiatalok is vállalhatnak kizárólag szülői hozzájárulással. 

A munkáltatóknak nem szabad elfelejteni, hogy a diákok esetében is írásban megkötött munkaszerződést kell kiállítani, ebben pedig pontosan ki kell térni arra, hogy mennyi a pontos alapbér, illetve mi lesz a tanuló munkaköre, amit ellát majd a cégnél. 

Így már azért megéri melót vállalni a nyárra nem?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: