2020. 06. 11., csütörtök, 10:43

Iskolaőrség után jöhet a hulladékrendészet is

Július elsejétől megkezdődik a hulladékgazdálkodási hatóság, hivatalos nevén a Körforgásos Gazdaság Nemzeti Hivatala (KGNH) felállítása.

 

Ezzel egyidejűleg megkezdik a keményebb fellépést az illegális hulladéklerakókkal szemben az országban, jelentette be Palkovics László miniszter. A minisztérium tervei közt szerepel, hogy hulladékrendészetet hoznak létre a KGNH állományán belül, akiket a természetkárosító hulladéklerakók ellen vetnek majd be, feljogosítva őket arra, hogy kényszerintézkedéseket alkalmazzanak, ha szükség lenne rá.

Az illegális szemétlerakók súlyosabb esetekben akár tíz év börtönbüntetéssel is sújthatók, ellenük bevethetnek gázsprayt és gumibotot is a rendészek, náluk viszont bilincs használatára nem lesz lehetőség, ellentétben az iskolarendészekkel.

12 éves kortól büntethető lesz a hivatalos személy elleni erőszak, elvehetik a családi pótlékot

12 éves kortól büntethető lesz a hivatalos személy elleni erőszak, elvehetik a családi pótlékot

A múlt héten bejelentett iskolaőrségről tudhattunk meg most valamivel többet, egy törvényjavaslatnak köszönhetően.

Módosul a büntető törvénykönyv is, szemét engedély nélküli elhelyezése által elkövetett természetkárosításért egytől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel lehet büntetni. Ám nem csak az ipari méretű szennyeződésekre sújtanak le, börtön járhat azért is, ha valaki az autójából, vagy teherautójából 100 kilogrammot, vagy 10 köbmétert meghaladó szemetet borít ki, de már akkor is, ha a hulladék 10 négyzetméternél nagyobb területen szóródott szét.

 

Mit szóltok a szigorításokhoz?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: