2020. 06. 04., csütörtök, 13:43

Ezt mindenképp olvasd el ha Németország felé utazol - Egy profi személyszállító tapasztalatai

Lassan feloldásra kerülnek a járványhelyzet miatt behozott korlátozások, de még mindig nagy a bizonytalanság a külföldi utazások, munkavállalás körül. A Kell 1Fuvar csapata 2013 óta foglalkozik nemzetközi személyszállítással Magyarországról, Ausztrián keresztül, Németország területeire. Győri Roland tulajdonossal beszélgettünk a jelenlegi helyzetről, hogy némi segítséget nyújtsunk azoknak, akik most készülnek Németországba vagy Ausztriába munkaügyi, vagy pihenés szempontjából.

Mire lehet számítani, mire kell figyelni a kiutazóknak?

Ezidáig szabad belépés biztosított mind Németországba, mind pedig Ausztriába, de a munkavállalást igazoló papírra szükség volt, csütörtöktől viszont Ausztriába már nem szükségesek ezek az okmányok sem. Az országon belüli szabályok hasonlóak az itthoniakhoz, ezeket az utasainktól is megköveteljük, de támogatjuk is őket: mindenki kap szájmaszkot és gumikesztyűt. Megálláskor egyszerre két ember hagyhatja el az autót, a kint lévőknek pedig ajánlott a két méter távolság megtartása, mivel kint még elég szigorúan veszik ezt.

Ausztriában, Németországban dolgozol? Kell1Fuvar? Utazz megbízható, kaposvári céggel!

Ausztriában, Németországban dolgozol? Kell1Fuvar? Utazz megbízható, kaposvári céggel!

Manapság ha el kell jutnunk valahová, jóval több lehetőség közül választhatunk, mint az elmúlt években, ez igaz a külföldi utazásra is. Kaposvárról a legtöbben nem szórakozni járnak nyugatra, van aki hétről hétre megteszi a több száz kilométeres utat, hogy dolgozhasson. Sokan járnak Ausztriába,...

 

Hazafelé is ugyanaz a protokoll mint kifele?

A magyar határon még mindig jóval szigorúbb az ellenőrzés mint a környező országokban: aki nem rendelkezik ingázó munkavállalói papírral, vagy negatív vírus teszttel, az könnyen kéthetes karanténban találhatja magát itthon, de ez remélhetőleg a hónap közepén megváltozik.

 

 

Észleltél különbséget a magyar és az osztrák/német polgárok higiénia és szabálybetartási hajlandósága között? Hogy viszonyulnak a külföldiekhez?

Az a tapasztalatom, hogy a többség komolyan veszi a szabályokat itthon és külföldön is, olyat pedig mindenhol találni, aki kilóg a sorból. Ahogy a betegség sem válogat a nemzetiségek között, az embereken sem látok bizalmatlanságot egymással szemben.  

 

Mekkora mennyiségbeli visszaesést tapasztaltál az utasok számában?

A szabályozás miatt egy hónapra teljesen le kellett állnunk, ám most már lassan két hónapja újra járnak az autóink. A járvány előtt napi két teli járatot indítottunk kifele, ez most egyre redukálódott. Emellett viszont nőtt a belföldi lefedettségünk, Nyíregyháza, Debrecen és a Balaton is úticéljaink közé tartozik mostantól.

 

 

Mi a helyzet a kinti munkahelyekkel? Milyen szektorból érkeznek most az utasaitok?

Szinte minden szektorból bocsátottak el munkavállalókat, de Németországban és Ausztriában sokakat megtartottak 80-85%-os fizetéssel. A kórházi szektor most érthetően szívja fel az embereket, sok az ápoló például az utasaink között. Jó lenne, ha itthon végre megszüntetnék a kötelező karantént a hazatérők számára, így anélkül jöhetnének látogatóba, hogy attól kellene félniük, elveszítik az állásukat.

 

Milyen kint a hangulat? Kezd visszaállni a járvány előtti szintre?

Nyilván még mindig vannak akik tartanak a betegségtől, de emellett mindenki dolgozni szeretne, mert mi a nagyobb betegség? Hogy valaki kihordja lábon, hogy elveszti a munkahelyét vagy netán, hogy elfogy a pénze...

 

Ha szeretnétek elsőkézből tájékozódni a külföldi utazás tapasztalatairól, szabályairól, kövessétek a Kell1fuvar Facebook oldalát!

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: