2020. 06. 02., kedd, 13:49

Ezért borult feketébe a teljes Instagram

Bizonyára mindenkinek feltűnt kedden a képmegosztós felületet görgetve a rengeteg sötét kép, amely teljesen elárasztotta az Instát. De mi is ez pontosan?

Bizonyára így vagy úgy, már mindenki hallott az Amerikai Egyesült Államokban történő zavargások hátteréről, miszerint múlthéten Minneapolisban egy rendőri túlkapás során életét vesztette egy helybeli fekete férfi. George Floydot négy rendőr teperte le, majd kezét hátrabilincselve a nyakán térdelve fogták le az ellenállást nem tanúsító férfit hét percen keresztül, miközben az életéért könyörög. 

Miután Floydot elengedik a szorításból már késő, a mentősök ugyan még elszállítják, de a férfi már megfulladt az egyértelműen túlkapásnak minősülő intézkedés során. Amerikának pedig nem is kellett több, a nagyvárosokban az utcákra vonultak az emberek, tiltakozásuk jeléűl pedig azóta egymást érik a megmozdulások, hol nyugodtabb, hol pedig zavargásokba torkolló formában.

 

Szolidaritásuk jeléül rendőrök térdelnek le a George Floyd halála miatt tiltakozó tüntetők előtt Atlantában Fotó: MTI/AP/Curtis Compton

Utóbbit természetesen mindenki elitéli, a változásokat inkább nyugodtabb körülmények között kellene kieszközölni, amelyre kedden egy új módszert is alkalmaznak, mégpedig a Black Out Tuesday-t. Ennek részeként az Instagramon a hírességek, politikusok, sportolók, zenészek, celebek és átlagemberek is mindössze egy fekete képet posztolnak oldalukra, elhelyezve alatta a #BlackOutTuesday hashtaget, mely a rasszizmus elítélésére, az egyenlőségre és minden élet értékére kívánja felhívni a figyelmet. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

David Beckham (@davidbeckham) által megosztott bejegyzés,

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ryan Reynolds (@vancityreynolds) által megosztott bejegyzés,

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Skrillex (@skrillex) által megosztott bejegyzés,

 

 

A kezdeményezéshez mindeddig több tízmillióan csatlakoztak világszerte, mindössze egyetlen fekete kép megosztásával, mely emléket állít George Floydnak, teljes mértékben elítéli a rasszizmust és a rendőri túlkapásokat.

 #BlackOutTuesday

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: