2020. 06. 02., Kedd, 11:29

Beindult a balatoni szezon - 12 embert kellett kimenteni a vízből a hosszúhétvégén

Megörülve a karantén végének és a kellemesebb időjárásnak, rengetegen vették a három napos szünet során a Balaton felé az irányt. Ugyan az időjárás elég szeszélyes volt - hol fújt a szél, hol esett, hol pedig sütött a nap - többen is bemerészkedtek a vízbe, melyből a hétvégén 12-en csak segítséggel tudtak kijönni.

Szombaton 11, hétfőn pedig további egy embert mentettek ki a vízből a Balatoni Vízirendészet munkatársai. A mentések során minden esetben viharjelzés volt érvényben, ami miatt egy horgász sodródott el csónakjával az erős szél miatti hullámzásban, két vitorlást homokpadra sodort az erős áramlat, és egy kiteszörfös is bajba jutott, mivel az erős szél miatt nem tudott önerőből a partra jutni.

Szerencsére minden esetben időben érkeztek a hatóságok, így mindenkit kimenthettek a vízből, ám a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet arra, hogy a vízen, vagy a vízben különösen fontos betartani a viharjelzési szabályokat, figyelni egymásra, társainkra, gyermekeinkre, hiszen egy veszélyhelyzet nagyon gyorsan kialakulhat.

Elsőfokú viharjelzés esetén a viharjelző percenként 45-öt villan, ebben az esetben úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni tilos, valamint szintén nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorláshajók kivételével). A viharjelzés figyelembe vételével, jó helyzetértékeléssel és az alapvető biztonsági intézkedések betartásával legtöbbször megelőzhetők a veszélyhelyzetek.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság felhívja a figyelmet, hogy amennyiben a Balaton vízfelületén bajba kerülnek vagy bajba jutott személyt, személyeket észlelnek, tegyenek bejelentést az ingyenesen hívható 1817-es segélyhívó telefonszámon!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: