2020. 05. 19., Kedd, 13:59

Bírságolják az üzleteket, akik óriási összegeket pakolnak a maszkok és fertőtlenítők árára

A járványveszély idén az uniós államok, így Magyarország is hatósági ellenőrzéssorozatot tartott, hogy kiszűrjék a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokat. A megélénkült kereslet miatt sokan felnyomták a szájmaszkok és fertőtlenítők árát, illetve megtévesztő tájékoztatást adtak a vásárlók felé, hatástalan termékeket árultak számukra.  

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium már több, mint két hónapja tart ellenőrzéseket, mialatt 1200 üzletet és 600 webáruházát vettek nagyító alá, és tartottak náluk próbavásárlásokat. Utóbbiak esetében nem egyszer futottak bele abba, hogy olyan kézfertőtlenítőket árultak a vevők számára, melyekről laborvizsgálatok kimutatták, hogy hatástalanok. 

Emellett vizsgálták a webáruházak rendkívüli áremelkedését is, a szállítási idők megnövekedését, és azt is, mennyire gyakorolnak nyomást a vevőkre például azzal, hogy alacsony darabszámú termék van már náluk készleten.

A webáruházakra összesen az elmúlt két hónapban 3,5 millió bírságot fizettek ki, de még biztosan nincs vége a büntetéseknek, hiszen a koronavírus miatti helyzetben városkánkban is sokkal több üzlet kezdett el aranyáron szájmaszkokat és kézfertőtlenítőket árulni, akik eddig nem is foglalkoztak ilyen termékekkel. 

Szerintetek is magas áron kínálják az üzletek és webáruházak ezeket a termékeket?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: