2020. 05. 13., szerda, 09:24

Somogyban ugrott meg leginkább a munkanélküliség az elmúlt időszakban

Várható volt, hogy bizony az egész ország megérzi majd a gazdasági hatásait a koronavírus-járványnak és az azt követő intézkedéseknek, ám csak remélni tudtuk, hogy nem Somogy lesz a listavezető. Tévedtünk.

A privatbankar.hu megvizsgálta a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat márciusi területi statisztikáját, melyből jól látszik, hogy melyik megyékben indultak be elsőként a leépítések a járvány következtében. A regisztrált álláskeresők száma ebben az időszakban 17 ezer fővel emelkedett, amely a vártnál ugyan alacsonyabb volt, de a szakértők szerint mindez csak azért lehetséges, mivel sok munkáltató az első hetekben még kivárt, hogy meddig maradnak érvényben a korlátozások, így sokan csak áprilisban vesztették el állásukat.

Ám még így is vannak elég aggasztó adatok ránk nézve, hiszen a 17 ezer álláskereső 46 százaléka mindössze három megyéhez köthető, mégpedig Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén valamint Somogy megyéhez. A szakértők szerint mindez azért aggasztó, mert ez a 8028 magyar dolgozó a munkaerőpiac állapotát és minőségét tekintve a hagyományosan nehezebb területeken veszítette el a munkáját.

 

 

Somogy megyében 1884 fővel, tehát 14 százalékkal emelkedett a regisztrált álláskeresők száma egyetlen hónap alatt amely a legmagasabb arány az országban, minket követ Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 12 százalékkal, majd Borsod-Abaúj-Zemplén 8 százalékkal.

 

Kíváncsian várjuk az áprilisi adatokat...

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: