2020. 05. 12., Kedd, 14:26

A kaposváriak közül is többen eltöröltetnék a két hét karantént, és a szájmaszk használatot

A Facebookon különböző petíciók keringenek a koronavírussal kapcsolatban, melyek többségében bizonyos enyhítéseket szeretnének elérni.

A kaposváriak közül számos fiatal választotta az anyagi biztonság megteremtésének érdekében a külföldi munkavállalást, többen olyan beosztásban dolgoznak, hogy ingázniuk kell az országok között. Ők is most igazán nehéz helyzetbe kerültek, hiszen minden, az országba belépéskor vállalniuk kell a két hetes kötelező karantént, ami miatt petíciót indítottak. 

Ezzel nem kizárólag a két hét eltörlését szeretnék elérni, hanem egy lazításnak is örülnének, vagy egy dátumnak, hogy meddig tartja fent ezen rendeletét a kormány. Emellett firtatják azt is, hogy a törvény akadályozza a külföldön élő és dolgozó, elvált szülők gyerekeinek láthatását is, illetve kitérnek a petícióban a kérések között arra is, hogy a külföldi teszteket is elfogadják itthon.

Követeljük, hogy a külföldön elvégzett hatósági COVID-19 tesztet is fogadják el! Követeljük, hogy a nem ausztriai munkáltatói igazolásokat is fogadják el! - írják.

De nem csak ez az egy kezdeményezés mely mellett kiállnak a kaposváriak is, többen aláírták azt a petíciót, melyet az Apaszív Gyermekjogi és Családvédelmi Egyesület közösen Dr. Gődény Györggyel, Dr. Pócs Alfréddal és Dr. Tamasi Józseffel tett közzé, és melynek célja, hogy elrendeljék a maszkhordási kötelezettség eltörlését

Május 4-től hatályos a 167/2020 (IV. 30.) kormányrendelet, melynek 2. § (2) bekezdése szerint az ország egész területére vonatkozóan „Mindenki köteles üzletben történő vásárlás és tömegközlekedési eszközön történő tartózkodás során a szájat és az orrot eltakaró eszközt (például orvosi maszk, sál, kendő) viselni”. A petíciót kezdeményezők szerint ezzel egy nem körültekintő, illetve veszélyes döntést hoztak. A petícióban több aspektusból is taglalják, hogy milyen indokok szólnak a maszk hordás ellen, így ezek alapján szeretnék, ha eltörölnék azt. 

Ti mit gondoltok ezekről a kezdeményezésekről?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: