2020. 05. 11., hétfő, 12:32

Svédország nem állt le, a vezetőket meglepte a rendkívüli halálozási arány

A svéd járványügyi vezető adott egy hosszabb interjút a Business Insidernek, melyben az európai országoktól egészen eltérő védekezést folytató stratégiájukba engedett mélyebb betekintést.

Dr. Anders Tegnell elmondta, hogy a svéd kormányzatot meglepte a magas halálozási arány.

Számítottunk arra, hogy több lesz a beteg, de a magas halálozási arány meglepett minket.

 

Véleménye szerint azonban mindez nem köthető ahhoz, hogy Svédország - eltérően a világ legtöbb országától - érdemi korlátozások nélkül szállt szembe a vírussal. Az adatok szerint a nagyjából Magyarországgal megegyező lakosságszámú országban 3225-en haltak meg a koronavírus következtében, mely szám több, mint a háromszorosa a norvég, dán és finn halálesetek összességének, amely országokban összesen 1015-en haltak meg május 5-ig.

“Nem állítom, hogy minden tekintetben sikeresek vagyunk, a magas halálozási szám igazán aggaszt minket" - mondta Tegnell, majd hozzátette, az idősotthonokban pusztított a leginkább a vírus, ám szerinte volt ráció abban, hogy a hangsúlyt az emberek önkorlátozására helyezik, a központi intézkedések és kijárási korlátozások helyett.

 

Svédország nem állt le, a halálozási arány pedig az egekbe szökött

A korlátozásmentességnek egyértelműen az volt a célja, hogy Svédország ne szenvedjen akkora gazdasági visszaesést, mint a világ többi országa. Az élet náluk nem állt le, nem zártak be az iskolák sem pedig a vendéglátóhelyek, mégis megroppant a gazdaságuk. Az előrejelzések szerint Svédország 6-10 százalékos GDP-csökkenésre számít, a munkanélküliség akár 10 százalékra is felugorhat. Mindennek az az oka, hogy ugyan lokális zárlat nem volt, ám a külvilág szinte teljesen leállt, melynek következtében például a teher- és személyautógyáraik is többször leálltak, hiszen a működéshez szükséges eszközök nem érkeztek meg külföldről.

Részletesebb adatokat kapunk mostantól a koronavírus-járványról

Részletesebb adatokat kapunk mostantól a koronavírus-járványról

Mondjuk nem épp erre számítottunk amikor múlt héten azt ígérte az Operatív Törzs, hogy mostantól részletesebb, területi megoszlásban is kapunk adatokat a koronavirus.gov.hu oldalon keresztül.

“Korai még megítélni, hogy jobban csináltuk-e. Úgy véljük, Svédország végül nagyjából ugyanoda jut, mint a többi ország” - mondta a Financial Timesnak a svéd központi bank korábbi helyettes vezetője. 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: