2020. 05. 04., hétfő, 14:39

Óránként akár 15 hullócsillaggal érkezik szerdán az Eta Aquaridák meteorraj

Földünk most halad át a Halley-üstökös törmelékén, melyek az Eta Aquaridák meteorraj néven ismertek. A déli féltekén különösen látványos lesz a jelenség, de nálunk is érdemes lesz éjjelente az eget pásztázni titkos kívánságokért.

Meteorraj az éjszakai égbolton

Május 6-án, itteni idő szerint este 6 és 7 között éri el csúcsát a meteorhullás, ezen az éjszakán láthatunk "hullócsillagot" a legnagyobb eséllyel. 

Mivel ezen az éjszakán újhold nehezíti az észlelést, a hajnal lehet a legalkalmasabb a megfigyelésre, ebben az időszakban szerencsés esetben akár 10-15 meteort is elcsíphetünk.

Az Eta Aquaridákon évente kétszer is áthalad a Föld - április-májusban és októberben -, az anyaüstökösük, a Halley majd 2061-ben közelít meg minket az utolsó 1986-os látogatása után.

 

Csodás desedai time lapse videó 2019 legnagyobb csillagzáporáról

Csodás desedai time lapse videó 2019 legnagyobb csillagzáporáról

Az év leglátványosabb csillaghullása augusztus 12-ről 13-ra virradó éjjel érte el maximumát, ezen a különleges éjszakán készítette az alábbi videót a 74nullanulla munkatársa, Kováts Dávid. Hajnali 1 órától 5-ig folyamatosan készítette a képeket a Deseda gátján, majd negyven...

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: