2020. 05. 01., péntek, 13:00

Az elviteles kajáért bemehetsz, de a WC-t nem használhatod? - Ha más nem marad ott a mobil WC!

Megszületett a rendelet, miszerint a vendéglátóegységek május 4-től ismét kinyithatnak majd, ám a vendégek csak a kerthelységekben és teraszokon tartózkodhatnak. A törvényt azonban fenntartják miszerint az egységben csak az tartózkodhat, aki ott dolgozik, ezalól csak az elvitel képez kivételt. De arról nem szól a rendelkezés, hogy mi akkor a teendő, ha az illemhelységet szeretnénk használni.

 

A május 4-től életbe lépő rendelet úgy szól, hogy valamennyi üzlet nyitva tarthat és látogatható, ide tartoznak az éttermek, cukrászdák, kávézók, büfék és presszók is, ahol a megrendelt ételt és italt a kerthelységben vagy a teraszon fogyaszthatjuk el. Ám de!  A vendéglátó üzleten belül – az ott foglalkoztatottak kivételével – tartózkodni tilos, ez alól egyetlen dolog képez kivételt, mégpedig az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása.

 

Magyar Közlöny 2020. évi 96. szám

 

Akkor most jön a nagy kérdés: Mégis mi lesz a toalett használattal? A rendeletben egy szót sem írnak arról, hogy milyen elvet kövessenek a vendéglátóhelyek a toalett használattal kapcsolatban. Kaposváron nem tudunk olyan helyet, ahol az illemhelység a teraszon vagy a kerthelységben lenne megtalálható, így pedig, szigorúan ragaszkodva a törvényhez, az üzlethelységben található WC-ket szerintünk nem használhatnák a vendégek.

 

Az illemhely-biztosítási kötelezettség  keresztszabálya  852/2004 EK rendelet

 

Mobil WC-ket állítanak a teraszok mellé?

 

A kép csak illusztráció!

 

Elég fura elképzelni, hogy minden egyes terasz mellett a Noszlopy soron vagy a Kossuth tér környékén mobil wc-ket állítanak fel, de az egységeknek, melyek a vendégek fogadása mellett döntenek, jogszabályban megfogalmazott kötelezettségük biztosítani a vendégek számára kellő számú vízöblítéses illemhelyet, ezt pedig véleményünk szerint csak ehhez hasonló módon lehetne áthidalni, ha nem pontosítják a rendeletet. 

 

253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet 99. §

 

Emellett felmerül az a kérdés is, hogy így elvághatják a lehetőségünket arra, hogy kezet mossunk egy-egy étkezés előtt, vagy ha csak betérünk valahova. Nyílván erre megoldást nyújtana, ha minden asztalra fertőtlenítőket helyeznének ki, de valljuk be a jelenleg nehéz helyzetben lévő vendéglátósoknak, az aktuális árakkal számolva ez egy megterhelő plussz költség lenne.

 

Mit gondoltok, mi lenne a teendő ebben a helyzetben?

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: