2020. 04. 29., Szerda, 07:34

Itt az enyhítés forgatókönyve - Először a boltok, aztán a vendéglátók, majd a szálláshelyek következnek

Első körben várhatóan a négyszáz négyzetméternél kisebb alapterületű, jelenleg zárva tartó boltok nyithatnak újra a májustól esedékes enyhítési folyamat során, míg a fokozatosság elve szerint a hónap közepéig a vendéglátóhelyek, nyitott teraszok következhetnek, pünkösdig pedig a szálláshelyeknek is lehet esélyük az újranyitásra az országban.

A nagyobb méretű iparcikküzletek, a boltláncok tipikusan plázákban lévő egységei vagy például a jelentősebb bútor- és sportszeráruházak is a hónap második felére vagy végére juthatnak újra hozzá a teljes üzemelés lehetőségéhez, attól függően, miként alakul a járvány tetőzése utáni egészségügyi helyzet.

Szabályozott fogyasztás a vendéglátóhelyeken

A vendéglátóhelyek számára is körvonalazódik ugyan a folytatás, de például várható, hogy az étkezőhelyeken szabályozzák a helyben fogyasztás körülményeit a vendégtérben elhelyezhető létszám vagy a fogadható társaság mérete alapján az asztalok között optimális, 1-1,5 méteres távolság feltételével.

Nagyobb rendezvényekről egyelőre szó sem lehet

Az is elképzelhető, hogy úgy lehet majd limitált létszámú éttermi programon részt venni, ha arra előzetesen bejelentkeznek az érdeklődők, hogy ne fordulhasson elő tumultus egy-egy nyilvános étkezőhelyen. A nagyobb rendezvények, vásárok, fesztiválok megtartásáról a nyári hónapok előtt még biztosan nem lesz szó a lap értesülései szerint.

Jöhet a kötelező maszkviselés 

Maszk és hasonló védőfelszerelés előírása jöhet nem csak a vásárlók, turisták körében, hanem "a kereskedelmi egységek, szolgáltatók másokkal közvetlen kontaktusba kerülő alkalmazottainál" is, pincéreknél, jegyértékesítőknél.

Változhat a hagyományos boltok nyitvatartási ideje

Előfordulhat, hogy változik a hagyományos boltok nyitvatartási ideje is, de az egységes szabályt az önkormányzatok a helyi viszonyokhoz igazíthatják. Emellett két óránál várhatóan nem lesz hosszabb és korábbi időpontban végződhet majd a 65 év felettieknek megállapított, 9–12 óráig tartó beszerzési idősáv hétköznaponként

Ma döntenek az enyhítésekről

A kormány szerdán, azaz ma dönt a korlátozások enyhítéséről. A kormány döntéséről várhatóan a csütörtöki Kormányinfón számolnak majd be, hacsak Orbán Viktor meg nem előzi a tájékoztatót.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: