2020. 04. 28., Kedd, 08:23

Kaposváron is kötelező lesz április végétől a bölcsődei és óvodai ügyelet biztosítása

Hétfőről keddre virradólag jelent meg egy rendelet a Magyar Közlönyben miszerint április 30-tól az önkormányzatoknak, így a Kaposvár és környéki településeknek is az ellenőrzésük alatt álló óvodákban és bölcsődékben ügyeletet kell, hogy biztosítsanak. 

A rendelet főbb pontjai:

  • Ha a településen óvodai vagy bölcsődei ellátást nyújtó szolgáltató, intézmény működik, és a települési önkormányzat polgármestere, illetve a fővárosban a fővárosi kerületi polgármester a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. Korm. rendelet szerinti veszélyhelyzettel kapcsolatban rendkívüli szünetet rendelt el, a rendkívüli szünet idejére a polgármester köteles megszervezni a bölcsődés és óvodás korú gyermekek napközbeni felügyeletét.

 

  • Az ügyeletet azon, fertőző betegségben nem szenvedő gyermekek számára kell biztosítani, akiknek szülője vagy más törvényes képviselője – munkavégzés vagy más ok miatt – ezt igényli. Az ügyelet iránti igény benyújtása alaki feltételhez nem köthető, így különösen elektronikus levélben vagy telefonos értesítés útján is benyújtható. A szülő írásban nyilatkozik arról, hogy a gyermek nem szenved fertőző betegségben.

 

9755

  •  Az ügyeletet a szülő által igényelt időszakban, de legfeljebb munkanapokon 6 és 18 óra között kell biztosítani.
  • Az ügyeletet kiscsoportos formában kell megszervezni, csoportonként legfeljebb 5 gyermek felügyelete biztosítható. Az ügyelet vegyes életkori csoportokban is megszervezhető.
  •  Az ügyeletért térítési díj nem kérhető.

 

 

  • A gyermekétkeztetést az ügyelet teljes időtartama alatt a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben meghatározottak szerint kell biztosítani.

 

Örültök, hogy indul az ügyelet az óvodákban és bölcsődékben?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: