2020. 04. 25., Szombat, 16:33

Az orvosok se láttak még ennyi ujjamputációt – Megnőtt a karanténban a házi balesetek száma

A Szegedi Tudományegyetem egyik plasztikai sebésze, Dr. Bende Balázs az NLC-nek fejtette ki, hogy rendkívüli mértékben megnőtt a házi barkácsolások miatt az otthoni balesetek száma.

„A legnagyobb gond azzal van, hogy most sokan próbálnak ki olyasmit, amit eddig nem, és meggondolatlanul vágnak neki. Mondok egy példát, többen grilleznek és hajlamosak a gyújtófolyadékot literszámra használni. Ami még a jobbik eset, mert van, aki gázolajjal vagy benzinnel próbálkozik, ami sokkal rosszabb. Mivel berobban.” – mesélte a lapnak Dr. Bende Balázs, aki az SZTE Plasztikai Sebészeti Ambulanciáján volt ügyeletben az elmúlt hetekben.

Szerinte a karantén által a házi praktikák is előtérbe kerültek, amelyek furcsa, de egyre gyakoribb baleseteket okoznak. „Az egyik gyakori az ülőfürdőzés, amit felfázásra szoktak használni. Most nem mennek orvoshoz, hanem próbálják otthon kúrálni. Az ülőfürdő addig nem probléma, amíg egy normális hőfokú kamillás vízben teszi valaki, de most egyre többen ülnek be tűzforró zubogó vízbe, majd a hűtőben fagyasztják magukat. És a végén nálunk kötnek ki.”

Most olyanok kezdenek el főzni, akik eddig soha nem főztek. Ennek pedig megvan a következménye. Van, aki azt sem tudja, hogy ha valami forró, akkor nem nyúlok hozzá. Mondok itt is egy példát is. Nálunk a városban sok külföldi hallgató van, akik eddig még a teáért is kávézóba mentek. Náluk a leggyakoribb forrázásos balesetet az okozza, hogy fogják a tűzforró teát, és beleöntik egy üvegpohárba, ami a kezükben robban szét.

A tavaszias időjárásnak köszönhetően megnőtt a bográcsozások száma is, ez pedig egyből magában foglalja az égési sérülések számának emelkedését is: „Eddig azokkal volt baj, akik a pörkölthöz kikészített bort a pörkölt helyett magukba töltötték, és vagy beleestek a kondérba vagy felrúgták. Most inkább azt látom, hogy az idősebb korosztály több emberre főz, együtt vannak karanténban, vagy főznek rendszeresen a gyerekeknek és unokáknak, de nem bírják el a bográcsot, magukra öntik vagy magukra ejtik.”

Bende Balázs traumatológus kollégáitól úgy tudja, életükben nem láttak ennyi ujjamputációt, mert mindenki nekiállt otthon barkácsolni. Olyanok is, akik soha nem csináltak ilyet, még talán kalapácsot se fogtak a kezükben. Az orvos azt kéri, hogy aki teheti, maradjon otthon, ha lehet, és legfőképp mérje fel saját képességeit, mielőtt valamibe belekezd. Amit eddig nem csinált, inkább ne tegye most sem.

Kéri, hogy hiteles forrásból tájékozódjanak, mivel a nem megbízható, nem visszaellenőrizhető személytől vagy forrástól származó álinformációk akár hamis biztonságérzetet kelthetnek, ami veszélyes.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: