Azért kiesebb örömök is érnek minket jelen helyzetben, mint például az, hogy a kedvenc húsgolyónk és az ahhoz tartozó szósz receptjét a koronavírus miatt kialakult helyzet okán megosztotta velünk az IKEA! Mutatjuk is a receptet.
A húsgolyók elkészítéséhez - 30-40 darabhoz - kb. 4 személyre:
- 50 dkg darált marhahús
- 25 dkg darált sertéshús
- 1 tojás
- 2-3 dl tejszín (vagy tej) és víz
- egy kis fej apróra vágott hagyma
- egy fej zúzott fokhagyma
- 0,5 dl zsemlemorzsa
- 2 db főtt burgonya
- 4-5 evőkanál vaj
- só, fehérbors, plussz fűszerek ízlés szerint
Pirítsd a hagymát a vajjal aranyszínűre, add hozzá az összetört főtt burgonyát, és egy kevés vízzel átitatott zsemlemorzsát. Tedd bele az összes hozzávalót egy tálba, dolgozd össze, fűszerezd meg, majd gyúrj a masszából kis golyókat, amiket utána sok vajban vagy olajban, közepes lángon süss ki, majd egy tűzálló tálban 180 fokon rakd be 30 percre a sütőbe.
A szósz:
- 4 dkg vaj
- 4 dkg liszt
- 1,5 dl tejszín
- 1,5 dl marhahúsleves alaplé
- 1,5 dl zöldségleves alaplé
- szójaszósz
- dijoni mustár
- só
- fehérbors
Olvaszd fel serpenyőben a vajat, add hozzá a lisztet, majd kevergesd kb. 2 percig. Add hozzá az alapleveket, kevergesd tovább, majd hasonlóképpen a tejszínt, egy evőkanál szójaszószt, egy evőkanál dijoni mustárt. Addig főzd lassú tűzön amíg besűrűsödik.
Ki fogja a héten kipróbálni a receptet?