2020. 04. 21., kedd, 08:36

Az IKEA elárulta a Svéd Húsgolyó pontos receptjét, így akár már ti is elkészíthetitek otthon!

Azért kiesebb örömök is érnek minket jelen helyzetben, mint például az, hogy a kedvenc húsgolyónk és az ahhoz tartozó szósz receptjét a koronavírus miatt kialakult helyzet okán megosztotta velünk az IKEA! Mutatjuk is a receptet.

 

A húsgolyók elkészítéséhez - 30-40 darabhoz - kb. 4 személyre:

  • 50 dkg darált marhahús
  • 25 dkg darált sertéshús
  • 1 tojás
  • 2-3 dl tejszín (vagy tej) és víz
  • egy kis fej apróra vágott hagyma
  • egy fej zúzott fokhagyma
  • 0,5 dl zsemlemorzsa
  • 2 db főtt burgonya
  • 4-5 evőkanál vaj
  • só, fehérbors, plussz fűszerek ízlés szerint

 

Pirítsd a hagymát a vajjal aranyszínűre, add hozzá az összetört főtt burgonyát, és egy kevés vízzel átitatott zsemlemorzsát. Tedd bele az összes hozzávalót egy tálba, dolgozd össze, fűszerezd meg, majd gyúrj a masszából kis golyókat, amiket utána sok vajban vagy olajban, közepes lángon süss ki, majd egy tűzálló tálban 180 fokon rakd be 30 percre a sütőbe. 

 

 

A szósz:

  • 4 dkg vaj
  • 4 dkg liszt
  • 1,5 dl tejszín
  • 1,5 dl marhahúsleves alaplé
  • 1,5 dl zöldségleves alaplé
  • szójaszósz
  • dijoni mustár
  • fehérbors

Olvaszd fel serpenyőben a vajat, add hozzá a lisztet, majd kevergesd kb. 2 percig. Add hozzá az alapleveket, kevergesd tovább, majd hasonlóképpen a tejszínt, egy evőkanál szójaszószt, egy evőkanál dijoni mustárt. Addig főzd lassú tűzön amíg besűrűsödik. 

 

Ki fogja a héten kipróbálni a receptet?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: