2020. 04. 17., Péntek, 12:18

Végre valami - Hatékony gyógyszert teszteltek a koronavírus ellen

Minden héten olvasunk mi is több olyan beszámolót, melyek a koronavírus elleni hatásos védőoltásokról vagy gyógyszerekről szólnak, ám mindeddig nem sikerült átütő eredményeket elérni.

Úgy tűnik viszont, hogy a Gilead Sciences találhatott valamit, mivel antivirális gyógyszereivel olyan súlyos koronavírus-fertőzötteket tudtak talpraállítani egyetlen hét alatt, akiket eddig nem biztos, hogy sikerült volna. A remdesivir nevű hatóanyaggal egy chicagói kórházban kísérleteztek koronavírusos embereken, amely szinte az összes beteget meggyógyította.

Ez volt az első olyan gyógyszer, melynél klinikai vizsgálatok bizonyítják, hogy hatással van a fertőzést okozó vírusra. A teszt első szakaszában 125 embernél alkalmazták a kezelést, közülük 113-an súlyos állapotban voltak. A betegek naponta kaptak remdesivir infúziót, melynek következtében a lázuk azonnal csökkent, többségüket néhány nap alatt levehették a lélegeztetőgépről is sőt, a betegek többsége teljesen fel is gyógyult, és mindössze ketten vesztették életüket.

A hatóanyagot azóta más kórházak is átvették, itt is megkezdték alkalmazni a kezelést a súlyos betegeken, az eredményekre még várni kell. A kezelés jótékony hatásait még az amerikai elnök, Donald Trump is méltatta, nagyon bizakodnak a Gilead Sciences munkájában. A biztató eredmények hatására a vállalat értéke jelentősen megugrott a tőzsdén.

Bizakodunk!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: