2020. 04. 15., Szerda, 09:00

Az űrből lőtt kémfotókat Kaposvárról a CIA

Az amerikai hírszerzés még az 1960-as években készített kémműholdja segítségével Magyarországról felvételeket.

De ha már 60 évvel ezelőtt készültek, mindeddig miért nem hallottunk róluk? Természetesen azért, mert a CIA titkosította őket, így egészen az 1995-ös feloldásig a világ nem is tudhatott a képek létezéséről. A hazánk nagy részét is lefedő hidegháborús térkép gyakorlatilag több száz, űrből fényképezett panorámaképből tevődik össze, melynek összefűzésébe az Interspect Kutatócsoport kezdett még 2016-ban, a napokban pedig ingyenesen böngészhetővé is tették őket.

A képek készítéséért a Corona fedőnéven futó műholdas hírszerzési program volt a felelős, mely a felderítés során 1959-től egészen 1972-ig készített Föld-körüli pályáról képeket az egész világról.

Ezeken a képeken viszonylag gyorsan felfedezhető az akkori Kaposvár is, ráadásul simán kivehető rajta a város több nevezetes pontja is, mint például a Berzsenyi-park, vagy ami talán az amerikaiak számára is érdekesebb lehetett az egész taszári repülőtér. Érdekes látni, hogy a Sávház helyén akkoriban mekkora pusztaság volt, így úgy látszik, hogy az épület 1969-től 1973-ig tartó építkezése előtt készült képeket láthatunk városkánkról.

Ti miket fedeztek még fel a képeken?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: