2020. 04. 07., kedd, 12:34

70% támogatás rövidített munkaidő esetén, félmilliós ingyenhitel az egyetemistáknak - Újabb részletek a gazdasági akciótervről

Hétfőn ismertették a gazdaságvédelmi akcióterv második szakaszát, melyeket ma délben részletezett az operatív törzshöz csatlakozó innovációs és technológiai miniszter, Palkovics László.

Az egyik legfontosabb része a csomagnak, hogy 

az állam 3 HÓNAPRA 70 SZÁZALÉKBAN ÁTVÁLLALJA A MUNKAVÁLLALÓK BÉRÉT, DE CSAK HA „NEM OTTHON VANNAK A MUNKAVÁLLALÓK”, ÉS RÖVIDÍTETT MUNKAIDŐBEN DOLGOZNAK. 

 

További kiemelt pontok:

  • a mérnöki, valamint a K+F területén dolgozók számára 40 százalékos bérkiegészítést nyújt a kormány, mivel az ő esetükben nem kivitelezhető a rövidített munkaidő.
  • Az egyetemi hallgatók számára egyszeri 500 ezer forintos szabadfelhasználású, kamatmentes diákhitel-konstrukciót hoztak létre, amit a Diákhitel Központnál tudnak igényelni.
  • 75 ezer hallgató nyelvvizsga-kötelezettségétől eltekintenek, enélkül is megkaphatják a diplomát, hiszen a felgyorsuló gazdaságnak több diplomásra lesz szüksége 
Nyelvvizsga nélkül is átvehetők lesznek a diplomák

Nyelvvizsga nélkül is átvehetők lesznek a diplomák

Az Innovációs és Technológiai miniszter kedden jelentette be az újítást a gazdasági akcióterv részeként.

  • A turizmusban 200 ezren dolgoznak, ezt a szektort érinti leginkább a koronavírus. A helyzet egyszerűsítése érdekében december 31-ig felfüggesztik az idegenforgalmi adót, a turizmus védelmére összesen 600 milliárd forintot szánnak.

Családvédelem

  • meghosszabbítják a gyodra – fogyatékkal élőket ápolókat megillető támogatásra – vonatkozó határidőket, a veszélyhelyzet utáni második hónap végéig megmarad a mostani támogatás,
  • a családi pótlékra jogosultság  a veszélyhelyzet utáni hónap végéig jár,
  • a nagycsaládosok autóvásárlási programjában a határidő a veszélyhelyzet megszűnését követő második hónap végéig lesz kitolva,
  • módosítják a nyugdíjra és nyugdíjszerű ellátásokra vonatkozó határidőket,
  • a 13. havi nyugdíjat fokozatosan hozzák vissza, jövő februárban egyheti plusznyugdíj lesz.

 

Vállalati szektor védelme

A vállalati szektort hitelgaranciával és tőkeprogramokkal támogatják. A mikrovállalkozásoktól a nagyvállalatokig a cégek megsegítésére közel 2000 milliárd forint kedvezményes hitelt biztosítanak, több mint 500 milliárd forint értékű állami garancia mellett.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: