2020. 03. 18., Szerda, 09:10

Több mint 16 ezren szavaztunk Kaposvár fájára - Mutatjuk hányadik helyhez volt elég

Március 17-én kihirdették az Év Európai Fája verseny győztesét, melyen a Berzsenyi Dániel iskola udvarán álló kaposvári Szabadságfa is indult. Nagyon szépen hajráztunk, ami 16.093 szavazatot hozott, ez a középmezőnybeli 8. helyhez volt elég. 

A versenyt több mint 47 ezer szavazattal Csehország "Guardian of the Flooded Village" vagyis "Az Elárasztott Falu Őre" nevű fája nyerte.

A Chudobínská fenyő a Vír gát bal oldali partjának sziklás nyúlványán áll. A fa az elárasztott Chudobín faluról kapta a nevét, amely a gát építése óta már nem létezik. Az elpusztult falu lakói által őrzött legenda szerint az ördög éjjel a fenyő alatt ül és hegedül. Sokkal valószínűbb azonban, hogy a helyiek a völgy felett zúgó erős szél hangját hallják.

A második helyen Horvátország és a Ginkgófa Daruvárból zárt, a dobogó legalsó fokára pedig Oroszország és a Magányos nyár fért még oda.

A 10 évből eddig négyszer nyerte el magyar fa a címet, legutóbb éppen tavaly, a pécsi Havi-hegyi mandulafa lett a közkedvelt verseny győztese, amelyre minden évben több mint 200 000 szavazat érkezik a fákra.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: