2020. 03. 18., szerda, 09:10

Több mint 16 ezren szavaztunk Kaposvár fájára - Mutatjuk hányadik helyhez volt elég

Március 17-én kihirdették az Év Európai Fája verseny győztesét, melyen a Berzsenyi Dániel iskola udvarán álló kaposvári Szabadságfa is indult. Nagyon szépen hajráztunk, ami 16.093 szavazatot hozott, ez a középmezőnybeli 8. helyhez volt elég. 

A versenyt több mint 47 ezer szavazattal Csehország "Guardian of the Flooded Village" vagyis "Az Elárasztott Falu Őre" nevű fája nyerte.

 

Az Elárasztott Falu Őre 350 éve él egy sziklán Chudobin falu közelében

A Chudobínská fenyő a Vír gát bal oldali partjának sziklás nyúlványán áll. A fa az elárasztott Chudobín faluról kapta a nevét, amely a gát építése óta már nem létezik. Az elpusztult falu lakói által őrzött legenda szerint az ördög éjjel a fenyő alatt ül és hegedül. Sokkal valószínűbb azonban, hogy a helyiek a völgy felett zúgó erős szél hangját hallják.

 

A második helyen Horvátország és a Ginkgófa Daruvárból zárt, a dobogó legalsó fokára pedig Oroszország és a Magányos nyár fért még oda.

 

A pécsi mandulafa lett az Év Fája Európában!

A pécsi mandulafa lett az Év Fája Európában!

A pécsi, mintegy másfélszáz éves havi-hegyi mandulafa került ki győztesen az „Európai Év Fája” nemzetközi megmérettetésből. A siker közös erőfeszítés eredménye, hiszen az elmúlt hetekben sok ezer a pécsi fával szimpatizáló ember fogott össze, adott le szavazatokat a havi-hegyi...

A 10 évből eddig négyszer nyerte el magyar fa a címet, legutóbb éppen tavaly, a pécsi Havi-hegyi mandulafa lett a közkedvelt verseny győztese, amelyre minden évben több mint 200 000 szavazat érkezik a fákra.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: