2020. 03. 17., kedd, 10:09

Ha esetleg nem értenéd, miért kell otthon maradni - Szimulációk a vírus terjedéséről

Igencsak megosztottá vált a társadalom a koronavírus fertőzés miatti intézkedések okán, hiszen sokan az állásukat féltik, esetleg unatkoznak, nem aggódnak a vírus miatt, esetleg összeesküvés elméleteket látnak a történések mögött. Nos, annyit talán mindenki felfoghatna végre: az emberi életnél nincs fontosabb.

És annak megóvása a legfőbb célja a különböző kormányoknak, ezért is vezettek be immár szinte a világ minden országában különböző intézkedéseket. De természetesen ismét vannak vészmadarak, mert a 10 milliós labdarúgó-edző országából a 10 milliós mikrobiológus professzor és virológus országa lettünk. Talán Amerikában is hasonlóképp vannak ezzel, ahol most a The Washington Post készített egy nagyon látványos szimulációt arról, hogy mik történnek egy-egy közösségben a különböző intézkedések által.

Az oldal egy kitalált betegséget, a simulitist modellezte, mely gyorsabban terjed mint a koronavírus, hiszen ha egy fertőzött kapcsolatba lép egy egészséges emberrel, azonnal megfertőzi. Az alábbi ábrákon a zöldek az egészségesek, a narancssárgák a betegek a lilák pedig a meggyógyult emberek. Haláleseteket nem modelleztek.

 

Ez történik egy 200 fős településen bármiféle korlátozás nélkül. Jól látszik a betegek számának drasztikus emelkedése, amelyet egyetlen egészségügy sem tudna kezelni.

 

Forrás: washingtonpost.com

 

Ez pedig egy elrendelt karantén esetén, mikor a fertőzötteket teljesen elkülönítjük. Nehéz ügy, mert csak lassítani lehet a betegség terjedését, teljesen elkülöníteni mindenkit nem lehet.

 

Forrás: washingtonpost.com

 

Ez pedig az egyfajta social distancing, amivel a legtöbb európai ország, köztük mi is próbálkozunk: csak azok hagyják el otthonukat akiknek feltétlenül muszáj. Itt jól látszik, hogy az esetszámok lassan növekednek, így az egészségügy sem lenne túlterhelve hirtelen.

 

Forrás: washingtonpost.com

 

Itt pedig egy jóval hatékonyabb eljárás: nyolc emberből csupán egy lép utcára.

 

Forrás: washingtonpost.com

 

Természetesen a The Washington Post cikke se akarja megváltani a világot, mindössze rávilágítanak, hogy mely intézkedéseknek milyen forgatókönyveket okozhatnak, melyek által emberéleteket lehet menteni. Legalábbis, ha betartjuk őket. #stayhome

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: