2020. 03. 13., Péntek, 11:57

Vajon fertőzhetnek kedvenceink, változtassunk szokásainkon? - Fontos kérdésekre adunk választ!

A Városkapu Állatgyógyászati Központ kisállatgyógyász klinikusát és menedzser szakállatorvosát, Garamvölgyi Ritát faggattuk ki arról, hogy a jelenlegi helyzetben vajon tartanunk kell-e attól, hogy állatkáinkon keresztül kapjuk meg a koronavírust.

Az egyik legfontosabb információ, hogy a kedvenceinkre nem veszélyes az a koronavírus, melynek jelenleg hivatalosan 19 fertőzöttje van Magyarországon. Konyhai nyelvvel élve az állatoknak "saját koronavírusuk" van, nem célfajai a COVID-19-nek, így nem is szaporodik tovább rajtuk. 

Az állatok nem fertőznek, de általuk is elkaphatjuk a vírust, hiszen ugyanúgy, akár egy felületről, róluk is továbbterjedhet. Egy pulóver vagy egy közlekedési eszköz 24 - 72 órán keresztül még fertőzőnek számít ha egy beteggel érintkezett, és ez igaz a kedvenceink esetében is.

Garamvölgyi Rita szerint nincs szükség az eddig is jól bevált szokások változtatásán, vigyük nyugodtan emberek közé állatunkat, mindössze próbáljuk mérsékelni az emberi érintéseket, ne engedjük idegeneknek megsimogatni. Ha mi simogatnánk állatot, érdemes előtte és utána is alaposan kezet mosni. 

A Kutyatár Természet- és Állatvédő Egyesület is posztolt a témában a minap egy bejegyzést, melyben arra hívják fel az állattartók figyelmét, hogy próbáljanak A,B, C tervet készíteni arra az esetre, ha kórházba kerülnének, így az állat nem fog egyedül maradni a lakásban. Írják ki az ajtókra-kapukra, hogy hány állat tartózkodik a lakásban, illetve egy értesítendő telefonszámot is mellékeljenek hozzá, emellett pedig próbáljanak két hétre elegendő tápot vásárolni a kedvenceink számára. 

Reméljük tudtunk segíteni a témában!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: