2020. 03. 12., csütörtök, 10:30

Csak óvatosan a rémhír terjesztéssel - Feljelentést tettek egy kaposvári koronavírus álhír miatt

Akár még szabadságvesztéssel is büntethető a valótlan tényállítás és híresztelés.

Feljelentést tettek közveszéllyel fenyegetés miatt Kaposváron - áll a helyi hivatalos koronavírussal foglalkozó oldalon. A feljelentést ismeretlen tettes ellen a kaposvári jegyző tette meg, miután az egyik kaposvári középiskola mintegy 3000 főt számláló zárt Facebook-csoportjában egy olyan poszt jelent meg, melynek szerzője a köznyugalom megzavarására alkalmas valótlan tényt állított, híresztelt, illetve azt a látszatot keltette, hogy a koronavírussal kapcsolatban közveszéllyel járó esemény bekövetkezése fenyeget.

 

Kizárólag hiteles forrásokból tájékozódjunk!
A pánik elkerülése érdekében felhívjuk a figyelmet, hogy csak és kizárólag hiteles forrásokból tájékozódjanak a koronavírusról, ne pedig a közösségi oldalakon terjedő álhírek szerint cselekedjenek, ne dőljenek be a felesleges pánikkeltésnek.

 

Az ilyen rémhírkeltéseket nem bagatellizálják el, a bűntett szabadságvesztéssel büntetendő. A posztban egyébként a szerző azt állította, hogy az iskola vezetőjének felelőtlensége miatt Kaposvárra is megérkezett a koronavírus, s egy fertőzöttet már kórházban kezelnek. Ez az állítás valótlannak bizonyult, a valóság az, hogy Kaposváron továbbra sem tudunk koronavírus által megbetegedett emberről.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: