2020. 03. 09., hétfő, 16:04

Életveszélyes utak és rengeteg vadkár - Somogy megye az első a kártérítések összegében

A Hello Vidék oldala az utolsó vadgazdálkodási jelentés alapján állított össze egy hivatalos toplistát, melyből kiderül, hogy egyes megyékben mennyi kártérítést kellett kifizetni mezőgazdasági, illetve erdei vadkárok miatt, illetve azt is összegezte, hogy megyei bontásban pontosan hány vad-gépjármű ütközés miatti elhullás történt. 

A kártérítések terén Somogy megye az élvonalban jár sőt, az első helyen végzett, hiszen nálunk kimagaslóan sok pénzt fizettek ki. A mezőgazdasági károkra a 2018-2019-es vadgazdálkodási jelentés alapján több, mint 492 millió forintot, erdei vadkárokra pedig 16 millió forintot utaltak ki.

 

 

Ugyan a megyék közti kártérítés eltérő összegű, összesen több mint 2 milliárdot kellett költeniük a vadászatra jogosultaknak mezőgazdasági, 750 milliót pedig erdei károk miatt.

 

Fotó: 112press.hu

 

Magyarországon a jelentés szerint ezerszámra gázoljuk az állatokat, ugyan a top megyék közé nem kerültünk be az elhullott állatok tekintetében, ám azért nem panaszkodhatunk a magunk 406 elütött állatával, melyek közül az országban a második legtöbb gímszarvas volt az áldozat.

 

 

Somogy megyében a pontos információk szerint 106 gímszarvas, 19 dámszarvas, 185 őz, 6 muflon, 28 vaddisznó, 20 mezei nyúl, és 42 fácán hullott el gépjármű ütközés miatt, amik vagy a sofőrök önhibáján kívül vagy figyelmetlenség miatt történtek. Alapszabály, hogy az elütött állatot nem vihetjük haza magunkkal, hiszen az lopásnak minősül, illetve ha ilyen történik, meg kell várnunk a kiérkező rendőröket, ugyanis a vadbaleset közúti balesetnek minősül. 

 

Óvatosan közlekedjetek az utakon!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: